Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Projekt Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele županije

Nova oprema za sve domove zdravlja, bolji uvjeti za pacijente, ali i za 104 liječnika

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Od ukupno 13 milijuna kuna, do sada je ugovorena nabava u vrijednosti od 10 milijuna kuna, a isporučena je oprema vrijedna 5,5 milijuna kuna

Potpisivanjem ugovora župana Ivana Anušića i predstavnika četiri tvrtke dobavljača o nabavi medicinsko-tehničke i dijagnostičko-terapijske opreme ukupne vrijednosti 2,64 milijuna kuna, nastavljena je realizacija jednog od najznačajnijih projekata Osječko-baranjske županije na području zdravstva.

47. olimpijada U Brođancima ponovo uživali u starim sportovima

Oprema je namijenjena za domove zdravlja u Osijeku, Našicama, Đakovu, Donjem Miholjcu, Belom Manastiru i Valpovu. Inače, ukupna vrijednost nabave 72 vrste opreme u projektu iznosi 13 milijuna kuna. Od toga, do sada je ugovorena nabava u vrijednosti od 10 milijuna kuna, a isporučena je oprema vrijedna 5,5 milijuna kuna.

Vrijednost 23,9 milijuna kuna

Riječ je o dijelu projekta "Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele Osječko-baranjske županije", a kojim se želi postići kvalitetnija zdravstvena zaštita u udaljenijim područjima županije. Smanjit će se, ujedno, broj upućivanja pružatelja primarne zdravstvene zaštite s tih područja u bolnice u Osijeku i Našicama za najmanje 15 posto. Ujedno će se poboljšati uvjeti rada 104 liječnika i prijema njihovih pacijenata, i to ulaganjem u opremu i infrastrukturu.

Projekt se provodi od 1. prosinca 2017., traje do 1. lipnja 2020. godine, a njegova ukupna vrijednost je 23,9 milijuna kuna, s time da su 85 posto bespovratna sredstava Europske unije, dok ostatak sufinanciraju Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Osječko-baranjska županija.

Osječko-baranjska županija sredstvima EU utvrđuje geotermalni potencijal Topla voda koristit će za energane, toplice, staklenike, mogućih investitora već ima

– Od ukupne vrijednosti Projekta do sada smo ugovorili radove i nabavu opreme u vrijednosti 16 milijuna kuna, a uz početno predviđenih 1,4 milijun kuna, Osječko-baranjska županija je iz vlastitog proračuna angažirala dodatnih 1,6 milijun kuna za opremanje domova zdravlja – iznosi osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Župan naglašava i kako je Osječko-baranjska županija donijela odluku da poslovne prostore za liječničke ambulante u ruralnom području dodjeljuje besplatno, odnosno za jednu kunu, čime se želi održati zdravstveni standard na svim područjima županije i potaknuti liječnike na taj iskorak.

Prihvaćen prijedlog župana Anušića Najam liječničke ordinacije već od 1 kune

Ugradnja dizala

Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Nataša Tramišak dodaje da su do sada ugovoreni radovi u vrijednosti više od šest milijuna kuna.

Tako su na Domu zdravlja Đakovo završeni radovi na prenamjeni bivše zgrade rodilišta u ordinacije primarne zdravstvene zaštite (opća medicina, ginekologija, pedijatrija, stomatologija) ukupne vrijednosti 3,2 milijuna kuna.

U tijeku je i projekt zamjene dizala za osobe s invaliditetom, a koji će biti gotov u narednih mjesec dana. U okviru Doma zdravlja Osijek radi se na poboljšanju pristupačnosti objekata osobama s invaliditetom, ugrađuju se dizala na ambulantama u Retfali, Jugu 2 i Čepinu.

Radovi traju i u Domu zdravlja Donji Miholjac koji će do kraja godine dobiti rendgen.

Turizam u Osječko-baranjskoj županiji u srpnju rušio rekorde Umjesto mora, turisti izabrali europsku Amazonu, Tvrđu...