Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Osječko-baranjska županija sredstvima EU utvrđuje geotermalni potencijal

Topla voda koristit će za energane, toplice, staklenike, mogućih investitora već ima

Foto: Osječko-baranjska županija
Glavni rezultat projekta bit će odabir najperspektivnijih lokacija za korištenje tople vode

Poznato je da se ispod površine zemlje na području Slavonije i Baranje nalaze i geotermalne vode, no nije poznato koliki je njihov stvarni kapacitet i potencijal. Osječko-baranjska županija stoga je početkom kolovoza pokrenula projekt izrade Studijsko-tehničke dokumentacije geotermalnog potencijala na svom području, vrijedan 3,2 milijuna kuna, od čega Europska unija sufinancira 2,7 milijuna kuna.

Turizam u Osječko-baranjskoj županiji u srpnju rušio rekorde Umjesto mora, turisti izabrali europsku Amazonu, Tvrđu...

Zastarjeli podaci

– Na našem području postoji potencijal geotermalnih voda čije temperature dosežu 80, pa i 90 Celzijevih stupnjeva. Međutim, podaci o tome su parcijalni, rađeni su prije 45 godina, pa su već zastarjeli, a većina već korištenih lokacija pod upravom je naftne kompanije. Sada smo odlučili iskoristiti raspoloživa sredstva iz europskih izvora i doći do konkretnih saznanja – kaže Nataša Tramišak, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije.

Cilj je projekta izrada dokumentacije bušotinskog fonda, odnosno geotermalnog potencijala cijelog područja Osječko-baranjske županije koja će predstavljati osnovu za provedbu daljnjih istraživanja i ulaganja u korištenje geotermalne energije. Glavni rezultat projekta bit će odabir najperspektivnijih lokacija za korištenje tople vode u kontekstu postojećih prostornih planova i potreba specifičnih područja, s ciljem definiranja zona interesa.

Učenici kroz igru simuliraju poduzetnički pothvat u tržišnom okruženju "Učeničko poduzetništvo" nastavit će se i u novoj školskoj godini Srednjoškolce žele pretvoriti u mlade poduzetnike

Potencijale tople vode želi se iskoristiti u gospodarske svrhe kao izvore za razvoj energana, potom balneološke svrhe (toplice), dakle zdravstveno-medicinsko i turističke svrhe te u poljoprivredi kroz proizvodnju u staklenicima. U zonama interesa izdvojit će se lokacije povoljne za planiranje detaljnih istraživanja te izraditi financijska procjena daljnjih istraživanja, uzimajući u obzir tehničke aspekte i namjenu korištenja geotermalne energije.

Projekt počinje evaluacijom postojećeg bušotinskog fonda i geotermalnog potencijala podzemlja. U okviru tih aktivnosti provest će se niz stručnih i istražnih radnji koje obuhvaćaju analizu i interpretaciju raspoloživih geoloških i geofizičkih podataka vezanih uz postojeće bušotine i geotermalne potencijale. U tu svrhu predstavnici Županije bili su na konzultacijama u Rudarsko-geološkom naftnom fakultetu u Zagrebu kako bi dobili i potrebnu znanstvenu podlogu.

Ove godine na Kiparskoj koloniji sudjeluje 10 kipara i 10 slikara Otvorena 46. Kiparska kolonija u Ernestinovu Deset kipara od jutra do mraka oblikovat će stari slavonski hrast

Interes za koncesiju

Sljedeći korak bit će postupak javne nabave za odabir pružatelja usluge za istraživanje, a kada se naposljetku realizira mapa s novim potencijalnim nalazištima, Županija će, u suradnji s općinama i gradovima na čijem je području ustanovljen potencijal, od Agencije za ugljikovodike zatražiti suglasnost za raspisivanje koncesija. Tada se raspisuje koncesija za istražne radove i traže se zainteresirani investitori, a njih – ima.

Župan Anušić posjetio Suboticu Županija pomaže Hrvatima u Vojvodini s 220.000 kn