Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
"Učeničko poduzetništvo" nastavit će se i u novoj školskoj godini

Srednjoškolce žele pretvoriti u mlade poduzetnike

Učenici kroz igru simuliraju poduzetnički pothvat u tržišnom okruženju
1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Brojne radionice trebale bi mladima usaditi poduzetnički duh te ih navesti na ulazak u svijet poduzetništva

Osječko-baranjska županija trenutačno provodi više od 30 različitih projekata poticanja poduzetništva, a jedan od njih je i projekt “Učeničko poduzetništvo”. Naime, s obzirom na to da još uvijek značajan broj osoba ulazi u svijet poduzetništva iz nužde, a ne zbog uočene prilike na tržištu, pojavila se potreba da se još tijekom školovanja razvijaju poduzetničke vještine te poduzetnički način razmišljanja i ponašanja u svakodnevnom životu.

Ove godine na Kiparskoj koloniji sudjeluje 10 kipara i 10 slikara Otvorena 46. Kiparska kolonija u Ernestinovu Deset kipara od jutra do mraka oblikovat će stari slavonski hrast

Provedena dva projekta

– Upoznavanjem učenika s institucijama poduzetničke podrške te poduzetništvom na primjerima iz prakse, potiče se njihova samoinicijativnost i kreativnost te stjecanje potrebnih znanja, vještine i iskustva za pokretanje vlastitog poslovnog pothvata – kazuju u Osječko-baranjskoj županiji gdje je tijekom prošle školske godine Upravni odjel za gospodarstvo u suradnji s Centrom za poduzetništvo Osijek te Miholjačkim poduzetničkim centrom proveo dva projekta poticanja učeničkog poduzetništva.

Prvi je "Poduzetnička akademija – uključivanje učenika srednjih škola u svijet poduzetništva", usmjeren stvaranju poticajnog okruženja za razvoj poduzetničkih kompetencija i razvoja kulture poduzetništva. U sklopu ovog projekta održano je 10 radionica pod nazivom „Poduzetnička igra“. Poduzetnička igra predstavlja simulaciju poduzetničkog pothvata, provodi se prema metodologiji Međunarodne organizacije rada te sudionicima pruža mogućnost donošenja različitih odluka i prihvaćanje odgovornosti za donesene odluke čime simulira stvarno poduzetničko okruženje.

velik interes za projekt Već 14 građana "uhvatilo" subvenciju Županije od jedan posto kamate za stan

Drugi je projekt pod nazivom “Mala škola poduzetništva” u okviru kojeg su održane radionice za učenike pod nazivom “Zakoračimo u poduzetništva”, “Definiranje pravca razvoja” te “Faktori stabilnosti i konkurentnosti na tržištu”. Osnovna svrha ovog projekta jest razvijati poduzetnički duh kod srednjoškolaca kako bi nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja pokrenuli vlastiti poduzetnički pothvat i samozaposlili se.

Sudjelovala 274 učenika

U navedenim projektima sudjelovalo je ukupno 274 učenika. I učenici i profesori iskazali su oduševljenje provedenim aktivnostima kao i želju za sudjelovanjem u budućim projektima vezanim uz učeničko poduzetništvo. Organizatori ističu kako se sudionicima svidio interaktivan način učenja kao i učenje kroz igru, koje predstavlja osvježenje u načinu usvajanja novih znanja.

Cjelokupan trošak provedbe ovih projekata financirala je Osječko-baranjska županija iznosom od 30.000 kuna. U proračunu Osječko-baranjske županije za 2019. godinu planirano je ukupno 50.000 kn za projekt “Učeničko poduzetništvo”, a u školskoj godini 2019./2020., osim učenika srednjih škola, u skladu s pozitivnim trendovima i iskustvima, kao i primjerima dobre prakse, bit će uključeni i učenici osnovnih škola.

Počinje energetska obnova još 10 zgrada Novo ruho i Doma za starije i nemoćne Osijek Osječko-baranjska županija nastavlja poticati gospodarstvo Više od 1,5 milijuna kuna dobit će 96 poduzetnika - najviše za alate i opremu