Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
velik interes za projekt

Već 14 građana "uhvatilo" subvenciju Županije od jedan posto kamate za stan

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Ukupni kreditni potencijal iznosi 50 milijuna kuna

Župan Ivan Anušić potpisao je prošlog tjedna ugovore s 14 korisnika stambenih kredita kojima Osječko-baranjska županija subvencionira kamatnu stopu od jedan posto na odobreni kredit poslovne banke. Tako je nakon šest mjeseci priprema, kao i osobito važnog zaključenja ugovora sa sedam poslovnih banaka, zaživio jedinstveni u Hrvatskoj projekt "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“.

Prve 33 obitelji s ukupno 80 djece 
dobile bespovratna sredstva Jedinstveni projekt “Tu je tvoj dom” pomaže obiteljima u ruralnim djelovima Županije u stjecanju doma

Demografska obnova

Projekt je zamišljen kao jedna od mjera Osječko-baranjske županije za ublažavanje negativnih demografskih trendova i njihovog utjecaja na broj i udjel radno aktivnog stanovništva, nedostatak potrebne radne snage te gospodarski rast i razvoj. Na poziv župana projekt je podržalo šest jedinica lokalne samouprave, pa svi korisnici projekta koji imaju prebivalište i kupuju nekretninu na području gradova Osijek i Beli Manastir te općina Bilje, Erdut, Koška i Magadenovac imaju pravo na subvenciju od dva posto.

– Pozivam i ostalih 36 općina i gradova da nam se pridruže i tako pomognu svojim građanima ovim zaista vrlo kvalitetnim projektom, kojim pokušavamo napraviti iskorak i u demografskom smislu – poručio je župan Anušić.

Ukupni kreditni potencijal iznosi 50 milijuna kuna, a najviši iznos kredita koji Županija subvencionira je 500.000 kuna. Prvih 14 ugovora odnosi se na kredite ukupne vrijednosti 5,8 milijuna kuna, što znači da ima dovoljno sredstava i za druge korisnike, a župan najavljuje da će u slučaju većeg broja zahtjeva biti osigurana sredstva za subvencije.

Pozitivni trendovi u Osječko-baranjskoj županiji Investicije tri milijarde kuna, a u Slavoniji prednjače po – useljavanju

Jedan od prvih korisnika subvencija na stambene kredite je Manuel Magdić. Prije 12 godina iz Kutine je došao u Osijek, gdje se i zaposlio nakon fakulteta, a županijska potpora potaknula ga je da kupi veći stan. Nagodinu planira ženidbu i zasnivanje obitelji.

Martina Rado je iz Osijeka i tu želi i ostati, i to u vlastitom stanu koji kupuje u naselju Jug 2. Izračunala je koliko će joj značiti potpora Županije te na tome zahvaljuje i poziva druge mlade da iskoriste ovu pogodnost.

Odobrene subvencije odnose se stambene kredite za osam stanova i tri kuće u Osijeku te po jednu kuću u Belom Manastiru, Tenji i Bilju. Krediti su u rasponu od 270.000 do 500.000 kuna, subvencija za svakog korisnika iznosi dva postotna poena (1 posto Županija plus 1 posto grad/općina). U pripremi za odobrenje subvencije još su tri zahtjeva, a pristižu novi.

Započela realizacija županijskog projekta subvencioniranja stambenih kredita Ima i toga, kamata na kredit za stan ili kuću samo 0,49 posto

Ne smiju prodati

– Županija se obvezala subvencionirati kamatu s jednim postotnim poenom, kao i jedinice lokalne samouprave, dok korisnici, između ostalog, moraju imati prijavljeno prebivalište na području gdje kupuju nekretninu. Ne smiju je prodati sljedećih pet godina niti odjaviti prebivalište, a ako to učine bit će obvezni vratiti subvenciju – ističe Ivana Katavić Milardović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo.