Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Započela realizacija županijskog projekta subvencioniranja stambenih kredita

Ima i toga, kamata na kredit za stan ili kuću samo 0,49 posto

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Banke su već zaprimile 14 zahtjeva, a za više informacija građani se mogu javiti u Upravni odjel za gospodarstvo

Nakon što su u travnju potpisani ugovori između Osječko-baranjske županije i sedam banaka, krenula je realizacija projekta "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva", jedinstvenog u Hrvatskoj. Osječko-baranjska županija, naime, subvencionira jedan posto kamate stambenog kredita za kupnju kuće ili stana na njezinom području.

gospodarstvo u Osječko-baranjskoj županiji konstantno raste Prihod županijskoga gospodarstva u 2018. dosegnuo rekordnih 28,5 milijardi kuna

Borba protiv iseljavanja

Prilika je to za sve one koji žele vlastitu nekretninu jer je Županija s poslovnim bankama ispregovarala kamatnu stopu od 2,59 do 3,50 posto te sa šest jedinica lokalne samouprave još dodatnih jedan posto. Time će kamata na kredite za stanovnike gradova Osijeka i Belog Manastira te općina Bilje, Koška, Magadenovac i Erdut iznositi u pojedinim bankama svega 0,49 posto. U projekt su uključene Agram banka d.d., Erste&Steiermarkische Bank d.d., Hrvatska poštanska banka d.d., OTP banka d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Podravska banka d.d., Zagrebačka banka d.d.

Nekoliko je uvjeta koje korisnici županijske potpore trebaju ispuniti, a odnose se na mjesto prebivališta na području Osječko-baranjske županije, stalni radni odnos te minimalni rok otplate koji iznosi 15 godina. Ukupni kreditni potencijal je 50,000.000 kuna, a najviši iznos kredita koji će Županija subvencionirati je 500.000 kuna.

Zlatne kune najuspješnijima u tri kategorije Oni izvoze i zapošljavaju nove ljude

– Ova mjera nije samo za kupnju prve nekretnine, mogu je koristiti i građani koji nemaju uvjetan stan ili kuću ili imaju stan ili kuću koju želi prodati radi kupovine većeg prostora. Vrijednost stana ili kuće koja se kupuje ne može biti veća od 1,000.000 kuna, osim ako u kućanstvu živi osoba s utvrđenim invaliditetom 80 posto i više – poručuje župan Ivan Anušić te poziva i ostale gradove i općine s područja županije da se uključe s dodatnim subvencioniranjem od jedan posto kako bi svi stanovnici županije imali jednake uvjete za realizaciju stambenih kredita.

Županija je poziv za uključivanje u ovaj projekt uputila i poslodavcima, a pojedini koji posluju na području grada Osijeka već su iskazali interes za dodatnim sufinanciranjem kamata. Odluče li se i tvrtke uključiti u projekt, svojim bi zaposlenicima time osigurali gotovo beskamatne stambene kredite.

– Radi ublažavanja negativnih demografskih trendova, osobito na ruralnom području, te zbog njihovog utjecaja na smanjenje broja radno aktivnog stanovništva, odlučili smo se za ovu mjeru. Cilj nam je potaknuti razvoj gospodarstva jer jedino tako možemo govoriti o ostanku mladih – ističe župan.

Županija sufinancira prijevoz vlakom studentima Do Vinkovaca za 6,2, a do Splita za 50 kuna

Veća naknada za bebe

Podsjeća kako su odmah po dolasku na mjesto župana povećali naknadu za novorođenče s 500 na 1000 kuna.

– No, razvijanje gospodarstva, pružanje mogućnosti za stvaranje novih i bolje plaćenih radnih mjesta te poslovno i društveno stabilnijeg okruženja za život popravit će demografsku sliku – navodi župan.

Osječko-baranjska županija tek je 11, dodaje, po postotku iseljenih, no poduzimaju se sve mjere da se ta brojka dodatno smanji. Upravo se u nju najviše useljava u posljednje dvije godine, u odnosu na ostale slavonske županije.

Proslavljen Dan Osječko-baranjske županije Anušić: Pokrenuli smo županiju i nećemo stati. Kapitalni projekti dosežu tri milijarde kuna