Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Proslavljen Dan Osječko-baranjske županije

Anušić: Pokrenuli smo županiju i nećemo stati. Kapitalni projekti dosežu tri milijarde kuna

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Svojom jasnom vizijom razvoja, određivanjem strateškog usmjerenja i prioriteta te nadasve konkretnim aktivnostima otvorili smo vrata županije svim zainteresiranim i potencijalnim partnerima iz Hrvatske i inozemstva, poručio je župan Ivan Anušić

Obilježavanje Dana Osječko-baranjske županije počelo je 1. lipnja odavanjem počasti poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima, a središnji dio programa bila je svečana sjednica Županijske skupštine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Uz mnoge uzvanike, prisutni su bili predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, u ime premijera Andreja Plenkovića bio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, a izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića bio je saborski zastupnik Domagoj Mikulić.

Za dostupniju primarnu zaštitu u cijeloj županiji 23 milijuna kuna Nova oprema za sve domove zdravlja i ambulante u Osječko-baranjskoj županiji

Gospodarski oporavak

– Prije dvije godine preuzeli smo čast i odgovornost za izvršno i političko vođenje Osječko-baranjske županije. Građani su nam dali povjerenje jer smo najavili promjene, rad i sinergiju na svim razinama, pa danas, na pola aktualnog mandata, možemo i moramo reći što smo do sada napravili, što činimo i kamo idemo – započeo je župan Ivan Anušić. Naglasio je kako je osiguranjem novca iz europskih, nacionalnih i županijskih proračuna pokrenuto niz projekata u svim dijelovima Županije, koja ujedno stručno i financijski pomaže gradovima i općinama u pripremi i realizaciji projekta.

Iznimnu pažnju, naveo je župan, posvećuju kapitalnim projektima, a najznačajniji i financijski najvrjedniji su Klinički bolnički centar, Gospodarski centar, Regionalni centar za gospodarenje otpadom, Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, 14 sustava navodnjavanja, I. gimnazija, Srednja škola Donji Miholjac, nedavno završeni Centar za autizam, projekt "Školski obrok za sve", sveučilišni projekti… Vrijednost tih projekata dostiže gotovo tri milijarde kuna, a najveći dio sredstava osigurava se iz europskih fondova.

Predstavljen Vinski atlas Sva vinska ponuda na jednome mjestu

Realizacija županijskih i nacionalnih projekata te otvaranje Županije prema međunarodnoj zajednici i stranim investicijama, rekao je župan, pokazatelj su pravog puta gospodarskog oporavka i razvoja, a to je najvažniji preduvjet za demografske pomake.

– Svojom jasnom vizijom razvoja, određivanjem strateškog usmjerenja i prioriteta te nadasve konkretnim aktivnostima otvorili smo vrata Županije svim zainteresiranim i potencijalnim partnerima iz Hrvatske i inozemstva, vratili smo optimizam te pokazali da su moguće promjene koje donose boljitak ovom području i svim njegovim žiteljima. Pokrenuli smo županiju. Postavili čvrste temelje za razvoj i na tome nećemo stati. Naša pružena ruka za nastavak odlične suradnje i uzajamnog poštovanja čvrsto stoji prema svima – poručio je župan Anušić.

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar Predrag štromar: U Osječko-baranjskoj županiji realiziraju se investicije vrijedne 350 milijuna kuna

Povlačenje novca iz EU

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je da su impresivni rezultati koje je Osječko-baranjska županija ostvarila u zadnje dvije godine.

– Osječko-baranjska županija je najuspješnija i u povlačenju sredstava iz Programa ruralnog razvoja, odnosno sredstava koja idu izravno u poljoprivredu. U zadnje tri godine povukla je 1,5 milijardu kuna, 200 mladih poljoprivrednika je dobilo do 50.000 eura da bi ostali u Slavoniji, a dio njih se vratio iz Njemačke i Irske, rekao je.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da je Osječko-baranjska županija u zadnjih godinu dana učinila zamjetne razvojne iskorake te da Projekt Slavonija, Baranja i Srijem očito daje dobre učinke.

– Hrvatski seljak treba državu koja će mu omogućiti profitabilnu proizvodnju kroz jeftino kreditiranje, poticajnu poreznu politiku, racionalno udruživanje u klastere i zadruge, predvidivost plasmana proizvoda i agrotehnološku pomoć, treba konačno povezati hrvatsku poljoprivredu i turizam te što više koristiti europske fondova – izjavila je predsjednica Grabar Kitarović.

Otvorena školska dvorana u Satnici Đakovačkoj Svih 50 matičnih škola u županiji od sada ima dvoranu