Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Predrag štromar:

U Osječko-baranjskoj županiji realiziraju se investicije vrijedne 350 milijuna kuna

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Štromar je rekao i da se priprema projekt energetske obnove obiteljskih kuća u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i Ministarstvom financija, a natječaj bi bio najkasnije početkom iduće godine

Obnova dvije ulice u baranjskom mjestu Bilje i energetska obnova Društvenog doma u naselju Vardarac financirat će se s više od milijuna kuna iz proračuna Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, rekao je u Bilju potpredsjednik Vlade i resorni ministar Predrag Štromar.

Pola stoljeća Doma za starije i nemoćne Osijek Na listi čekanja za dom čak 2433 osobe

Nakon sastanka s općinskim čelnicima Štromar je izjavio da su se takvi projekti mogli početi raditi tek u posljednje dvije godine zbog dostupnosti fondova EU i nakon decentralizacije sredstava iz državnog u općinske i gradske proračune, za što je zaslužna i aktualna Vlada.

Podsjetio je da se u Osječko-baranjskoj županiji, iz nadležnosti ovog Ministarstva, realiziraju investicije vrijedne više od 350 milijuna kuna, poput obnove škola, vrtića i bolnica, koje Ministarstvo podupire sredstvima fondova EU od 200 milijuna kuna.

- Do prije dvije godine povukli smo tri posto mogućih sredstava iz fondova EU, sada smo na više od 22 posto, s time da se intenzivno svaki mjesec povlači sve više sredstava, istaknuo je.

Na upit novinara o energetskoj obnovi obiteljskih kuća, Štromar je rekao da se priprema projekt u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i Ministarstvom financija, "kako bi krajem ove ili početkom iduće godine napravili natječaj".

Otvorena školska dvorana u Satnici Đakovačkoj Svih 50 matičnih škola u županiji od sada ima dvoranu

- To će biti sredstva iz državnog proračuna, nećemo ići s projektom EU, jer su procedure velike i teške, i pitanje je koliko bi se naši ljudi mogli pripremiti, i koliko bi zahtjevno bilo prikupiti dokumentaciju - pojasnio je ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Općinski načelnik Željko Cickaj rekao je da je projekt obnove dvije ulice u Bilju ukupno vrijedan više od 4 milijuna kuna, od čega se najviše, oko 2,8 milijuna kuna, financira iz općinskog proračuna, dok je 1,2 milijuna osigurano iz ostalih izvora Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova te Osječko-baranjske županije.

- Za energetsku obnovu društvenog doma u Vardarcu oko 742.000 kuna bit će izdvojeno iz proračuna Ministarstva graditeljstva, a 500.000 kuna osigurat će općina Bilje - dodao je.

Županija objavila šest javnih poziva za poticanje razvoja poduzetništva Potpore za kupnju alata, strojeva, ali i poslovnih prostora, osigurano 8,6 milijuna kuna