Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
gospodarstvo u Osječko-baranjskoj županiji konstantno raste

Prihod županijskoga gospodarstva u 2018. dosegnuo rekordnih 28,5 milijardi kuna

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Pozitivna kretanja u gospodarstvu rezultat su sustavnog pristupa, pripremanja i realizacije niza projekata i aktivnosti, ističe Anušić

Nakon punih deset godina, izbor najuspješnijih tvrtki Osječko-baranjske županije proveden je u ozračju oporavka i pozitivnih kretanja. Ukupni prihod županijskog gospodarstva u 2018. ostvaren je u vrijednosti od rekordnih 28,5 milijardi kuna, što je čak 2,2 milijarde kuna više nego 2017.

Objavljen Javni poziv za sufinanciranje poduzetnika Dijele bespovratnih 900.000 kuna – cilj je očuvanje radnih mjesta, veća zaposlenost

Veći izvoz

Lani je počeo i snažan oporavak građevinarstva. Samo u organizaciji Osječko-baranjske županije otvoreno je 19, a pripremano još 35 projekta energetske obnove županijskih javnih zgrada. Građevinari su bili angažirani i na energetskoj obnovi privatnih višestambenih zgrada, u vodoprivredi, poljoprivredi, cestogradnji, a prerađivačka industrija konstantno je uspješna i vodeća djelatnost. Konsolidirana dobit na razini županije tako je iznosila 1,1 milijardu kuna. Izvoz je povećan za 9,3 posto te je prvi puta od osamostaljenja Hrvatske prijeđena granica od 6 milijardi kuna vrijednosti izvoza roba i usluga. Suficit vanjskotrgovinske razmjene iznosio je 2,5 milijarde kuna.

Foto: Osječko-baranjska županija

– Pozitivna kretanja u gospodarstvu rezultat su sustavnog pristupa, pripremanja i realizacije niza projekata i aktivnosti na našem području, a s obzirom na već ugovorene i projekte u pripremi siguran sam da će se takva kretanja nastaviti. Sada se i statistički može potvrditi ispravnost korištenja fondova EU, kao i nacionalnih sredstava, osobito ostvarenih kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, ali i vlastitih mjera i aktivnosti koje poduzima Županija. U prethodne dvije godine udvostručili smo iznos potpora poduzetništvu s 4,2 na 8,6 milijuna kuna, subvencioniramo kamate za kredite poduzetnika i obrtnika, zapravo proaktivno sudjelujemo u svemu što će podići konkurentnost naših tvrtki, ali i stvoriti nove tvrtke i obrte, nove vrijednosti i radna mjesta – kaže župan Ivan Anušić.

Bez novih tvrtki i ulaganja ne bi bilo ni novih radnih mjesta Top 5 županija po rastu zaposlenosti, jedna je nadmašila sve

Broj poduzetnika u županiji lani je povećan za 448 (ukupno ih je 5551), a prosječna neto plaća njihovih zaposlenika veća je za 6,8 posto.

Porast zaposlenosti

Krajem svibnja ove godine u županiji su bila 103.872 ekonomski aktivna stanovnika, odnosno 0,6 posto (593 osobe) manje nego istog mjeseca 2018., zaposlenost je povećana za 3,1 posto (2693 osobe pa je u Županiji trenutačno 88.746 zaposlenih), a nezaposlenost smanjena za 17,8 posto (3286 osoba), što znači da pad nezaposlenosti napokon prati povećanje broja zaposlenih.