Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Bez novih tvrtki i ulaganja ne bi bilo ni novih radnih mjesta

Top 5 županija po rastu zaposlenosti, jedna je nadmašila sve

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Povećanje je to od čak 23,5 posto u petogodišnjem razdoblju između 2013. i 2017. godine

Otvaranje novih radnih mjesta i rast zaposlenosti jedan su od glavnih pokazatelja gospodarskog napretka u državi, a Zagrebačka županija tu definitivno predvodi.

Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku o zaposlenosti za 2017. godinu, Zagrebačka županija ostvarila je najveći rast zaposlenosti u Republici Hrvatskoj sa stopom rasta od 6,8 posto u odnosu na prethodnu.

Cijeli projekt stajao je 1,63 milijuna kuna, a gradilo se tri mjeseca Veselje u Rakovcu: 1300 stanovnika općine dobilo je rotor Možemo lakše disati znajući da su nam djeca sad sigurnija u prometu

Povećanje je to od čak 23,5 posto u petogodišnjem razdoblju između 2013. i 2017. godine. Na razini županija, nakon Zagrebačke županije slijedi Osječko-baranjska koja bilježi povećanje stope zaposlenosti za 3,6 posto, Virovitičko-podravska s 2,6, Zadarska ima povećanje od 2,4 posto a Krapinsko-zagorska županija 1,9 posto.

Drugi u povlačenju novca iz EU

Što se tiče petogodišnjeg trenda, u drugorangiranoj Krapinsko-zagorskoj županiji iznosi 12,8, Brodsko-posavska ima 7,7 posto, Međimurska 7,2, a Zadarska županija 6,1 posto.

Zagrebački župan Stjepan Kožić ističe kako je Županija prije 15-ak godina, svjesna da joj razvoj ovisi o investicijama, krenula s intenzivnim razvojem poduzetničkih zona u kojima danas posluje 500-tinjak tvrtki koje stvaraju nove vrijednosti i sustavno zapošljavaju nove ljude.

Darivatelji krvi jastrebarsko Dobrovoljni darivatelji krvi dobili zahvalu za spašavanje ljudskih života

– Danas je Zagrebačka županija vodeća gospodarska inovativna regija u kojoj su se smjestile tvrtke poput Rimac Automobila, KM Kovnice d.o.o., IKEA-e, Designer Outleta Croatia, logističkih centara Kauflanda, i RALU-a, Plive… stoga ne sumnjam da će naša županija nastaviti bilježiti pozitivne trendove – rekao je Kožić i naglasio kako su upravo poduzetnici s područja županije drugi u državi po povlačenju sredstava iz EU, a tome je velik doprinos dala i županijska Regionalna razvojna agencija.

Pet milijuna kuna poticaja

Inače, Zagrebačka županija svake godine raspisuje natječaj za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima. Potpore se dodjeljuju za početak poslovanja poduzetnika te za povećanje konkurentnosti za proizvodne i neproizvodne djelatnosti. U tijeku je isplata 5,3 milijuna kuna za prvih 148 poduzetnika s bodovne liste.

Međutim, kako bi potpore dobili svi oni koju su se prijavili na natječaj, a koji ispunjavaju kriterij, Zagrebačka županija već je krenula s izradom rebalansa proračuna i očekuje se da će do kraja godine ova brojka porasti na ukupno 8,6 milijuna kuna.

Dogovarana je suradnja s Kinezima Trodnevni posjet izaslanstva iz Kine Hrvatskoj Dogovarali suradnju kineskih i domaćih obrta