Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Otvorena 46. Kiparska kolonija u Ernestinovu

Deset kipara od jutra do mraka oblikovat će stari slavonski hrast

Ove godine na Kiparskoj koloniji sudjeluje 10 kipara i 10 slikara
1/4
Foto: Osječko-baranjska županija
Župan Ivan Anušić podržao je inicijativu upisa Kiparske kolonije Ernestinovo u popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, za što je složena procedura upravo počela

Prva ernestinovačka kolonija kipara naivaca, organizirana je u prvoj polovini kolovoza 1973. godine, a sudjelovalo je 12 umjetnika. Kipari su stvarali u samom središtu mjesta, u ernestinovačkom parku. Svim sudionicima prve, kao i kasnijih kolonija, zajednička polazna osnova stvaralaštva je drvo, tj. hrastova debla te zaokupljenost bliskim, svakodnevnim temama. Iz toga je, kao najčešće rješenje, proizlazila stojeća figura izrađena u drvnoj masi, priopćili su iz Osječko-baranjske županije.

Osječko-baranjska županija nastavlja poticati gospodarstvo Više od 1,5 milijuna kuna dobit će 96 poduzetnika - najviše za alate i opremu

I danas, nakon 46 godina Kiparska kolonija odolijeva, prkosi vremenu i od tada, Ernestinovo je najznačajnije i najveće sastajalište kipara naive koji od jutra do večeri u kolovozu na otvorenom, u Parku skulptura, stvaraju monumentalna djela i urezuju tragove dlijeta u trupac starog slavonskog hrasta.

Izrađene skulpture se postavljaju u samom parku, te uz glavnu ulicu u Ernestinovu. Na ovogodišnjoj, 46. Kiparskoj koloniji sudjeluje 10 kipara i 10 slikara. Župan Anušić otvarajući Koloniju istakao je njen značaj u srcima ljudi ovog kraja, ne samo Ernestinova, nego i okolnih mjesta, a podržao je inicijativu upisa Kiparske kolonije Ernestinovo u popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, za što je složena procedura upravo počela.

Usavršavanje medicinskog kadra Uz potporu Županije nastavljaju školovanje

Zahvaljujući entuzijazmu male skupine ljudi, Petra Smajića, Siniše Tešankića i Mate Tijardovića, Ernestinovo je naširoko poznato po svojoj jedinstvenoj Kiparskoj koloniji naive. Posebnost i bogatstvo različitosti kojom Općina Ernestinovo odiše, kulturno nasljeđe i izvorni umjetnički izričaj kojim se mještani ponose upravo je Kiparska kolonija naive, najstarija kolonija naivnog kiparstva u Europi.

velik interes za projekt Već 14 građana "uhvatilo" subvenciju Županije od jedan posto kamate za stan