Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Osječko-baranjska županija nastavlja poticati gospodarstvo

Više od 1,5 milijuna kuna dobit će 96 poduzetnika - najviše za alate i opremu

1/3
Foto: Osječko-baranjska županija
U proračunu je ostalo još oko milijun kuna za ovu namjenu pa na jesen ide novi javni poziv

Podaci pokazuju da u protekloj godini gospodarstvo Osječko-baranjske županije bilježi rekordan rast, ukupni prihodi u 2018. godini dosegnuli su 28,5 milijardi kuna što je 2,2 milijarde kuna više nego prethodne godine. Po tim podacima najznačajnija djelatnost u Slavoniji i Baranji je prerađivačka industrija, a upravo poduzetnici iz tog područja dominiraju i kad je riječ o korištenju županijskih potpora.

Usavršavanje medicinskog kadra Uz potporu Županije nastavljaju školovanje

Davanje potpore

Kako je rečeno na potpisivanju ugovora o dodjeli potpora, gospodarskom zamahu zasigurno pridonosi i Osječko-baranjska županija koja je u protekle dvije godine udvostručila poticaje za razvoj poduzetništva te oni u 2019. godini iznose ukupno 8,6 milijuna kuna.

Župan Ivan Anušić potpisao je ugovore s 96 poduzetnika, na temelju čega će im biti isplaćeno nešto više od 1,5 milijuna kuna.

– Korisnici naših potpora subjekti su malog gospodarstva i to fizičke i pravne osobe, odnosno trgovačka društva, obrti i zadruge. Ključno je dati potporu našim poduzetnicima, i financijsku i svaku koja im je potrebna u radu jer upravo oni su generator razvoja i osnaživanja gospodarstva naše županije i cijele istočne Hrvatske. Osječko-baranjska županija nastavlja s poticanjem gospodarske aktivnosti i nizom drugih potpora prilagođenih zahtjevima i potrebama poduzetnika i obrtnika – rekao je župan Anušić.

Župan Anušić posjetio Suboticu Županija pomaže Hrvatima u Vojvodini s 220.000 kn

Potpore su dodijeljene za ulaganja u pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja s naglaskom na nabavu alata, strojeva, postrojenja i opreme, kupovinu, izgradnju i opremanje poslovnog prostora, nabavu računalne opreme i računalnih programa, uvođenje sustava upravljanja kvalitetom, normi i znakova kvalitete, stručno osposobljavanje i obrazovanje te marketinške aktivnosti.

– Sukladno Odluci i Javnom pozivu potpora iznosi do 50% opravdanih troškova ulaganja, a najviše do iznosa od 50.000 kuna. Najviše potpora dodijeljeno je za nabavu strojeva, alata, opreme za obavljanje djelatnosti, nabavu računalne opreme i računalnih programa, opremanje poslovnog prostora – istaknula je pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović.

Rebalans proračuna

Najniži iznos dodijeljene potpore iznosi 1240 kuna, a devet korisnika u prerađivačkoj industriji dobit će maksimalni iznos potpore od 50.000 kuna.

U proračunu Osječko-baranjske županije za ovu je namjenu prvotno osigurano 1,5 milijun kuna, a rebalansom proračuna osigurano je još milijun kuna.

Nakon razmatranja, ocjenjivanja i vrednovanja podnesenih prijava utrošeno je 1,544.430 kuna, a za preostali iznos javni poziv bit će objavljen na jesen.

Počinje energetska obnova još 10 zgrada Novo ruho i Doma za starije i nemoćne Osijek