Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Turizam u Osječko-baranjskoj županiji u srpnju rušio rekorde

Umjesto mora, turisti izabrali europsku Amazonu, Tvrđu...

1/3
Foto: Osječko-baranjska županija
Najviše turista dolazi u Osijek i Đakovo, Baranju i Našice, a sve više produljuju boravak

Da turisti sve više prepoznaju kontinent kao odredište za ljetni odmor, potvrđuju i sjajne turističke brojke iz Osječko-baranjske županije.

Biser Kopački rit

– Tijekom prvih šest mjeseci ove godine porast broja noćenja u Slavoniji i Baranji iznosi 16 posto, a u srpnju, mjesecu u kojem su turisti do sada najčešće birali morske destinacije za odmor, na području ove kontinentalne županije zabilježen je dodatni porast noćenja te iznosi, za srpanj, rekordnih 17 posto – ponosni su u Osječko-baranjskoj županiji. Značajan iskorak u broju posjetitelja, ističu, ova županija bilježi već nekoliko godina.

Učenici kroz igru simuliraju poduzetnički pothvat u tržišnom okruženju "Učeničko poduzetništvo" nastavit će se i u novoj školskoj godini Srednjoškolce žele pretvoriti u mlade poduzetnike

Važno je napomenuti, dodaju, da podaci e-visitora govore kako sve više gostiju u Slavoniji i Baranji produljuje svoj boravak, a strani se gosti u prosjeku zadržavaju dulje od domaćih. Najviše turista dolazi u Osijek te u Đakovo, Baranju i Našice, a porast broja turista, osim Osijeka, bilježe i Bizovac, Draž i Bilje. Gosti koji dolaze upoznati Slavoniju i Baranju najradije se odlučuju za smještaj u hotelima, a bilježi se i porast broja gostiju koji žele boraviti u domaćinstvima.

– Savršen spoj prirode, nematerijalne kulturne baštine i ruralne kulture življenja, bogate gastro i eno ponude predstavlja jedinstven turistički proizvod koji gosti cijene, prepoznaju i iznova mu se vraćaju – rezimiraju u Županiji.

Zaštićena parkovna arhitektura osječkih parkova, barokna Tvrđa i Europska avenija kao jedan od najljepših europskih secesijskih nizova izvrsna su pozivnica za upoznavanje kulturne baštine urbanog Osijeka. Đakovačka katedrala i brojni dvorci rasprostranjeni širom Osječko-baranjske županije čine bogatu sakralnu i kulturnu baštinu ovoga kraja.

U spomen na 39 žrtava Domovinskog rata 28. obljetnica masakra hrvatskih branitelja u Dalju

Četiri vinogorja

Za ljubitelje aktivnog odmora ponuda je sve bogatija. Od Adrenalinskog parka u Zlatnoj gredi, vožnje kajakom po Kopačkom ritu do bicikliranja po baranjskim surducima – svaka od ovih avantura pruža priliku za upoznavanje Slavonije i Baranje na jedinstven način. Biser prirodne baštine istoka Hrvatske zasigurno je Kopački rit. Močvarni dom više od 2300 bioloških vrsta najstariji je proglašeni park prirode u Hrvatskoj, a u svijetu je poznat i kao Europska Amazona. Obići se može brodom, čamcem, biciklom, turističkim vlakom ili šetajući po brojnim mostovima Rita. Cijeli je Rit nadaleko poznat kao stanište brojnim pticama močvaricama, populaciji običnoga jelena te osobito orla štekavca, koji je simbol Parka.

Da su Slavonija i Baranja poseban doživljaj za sva osjetila potvrđuje bogatstvo gastro i eno ponude. Vina iz četiri vinogorja – baranjskog, đakovačkog, erdutskog i feričanačkog – te brojni autohtoni specijaliteti čine jedan od najjačih turističkih aduta ovoga kraja. Dodamo li tome široku lepezu smještaja od hotelskih do autohtonih seoskih domaćinstava, postaje jasno zašto je upravo Osječko-baranjska županija jedinstvena destinacija koja će pozitivne turističke trendove u budućnosti i dodatno osnažiti.

Osječko-baranjska županija nastavlja poticati gospodarstvo Više od 1,5 milijuna kuna dobit će 96 poduzetnika - najviše za alate i opremu

Udvostručen broj kreveta u posljednje dvije godine

Jedinstvena turistička ponuda na istoku Hrvatske gostima pruža mogućnost uživanja u kulturnom, aktivnom, gastro i eno, vjerskom, zdravstvenom i cikloturizmu. Prepoznaje to i Osječko-baranjska županija koja je osnivanjem Upravnog odjela za kontinentalni turizam osnažila svoja nastojanja da osigura kvalitetan i strateški razvoj Slavonije i Baranje kao vodeće kontinentalne turističke destinacije. Tijekom posljednje dvije godine na području županije udvostručen je broj kreveta koje nude hoteli, privatni smještaji, hosteli, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, pa čak i kampovi. Kako je odmor na kontinentu turistički trend u Europi i svijetu, tako polako postaje i kod nas. Sve je više gostiju koji se tijekom godine, ali i u ljetnim mjesecima odlučuju odmor provesti na nekoj kontinentalnoj destinaciji.

Župan Anušić posjetio Suboticu Županija pomaže Hrvatima u Vojvodini s 220.000 kn

Prvi put na kontinentu Dani hrvatskog turizma

Dani hrvatskog turizma ove će se jeseni prvi put održati na kontinentu, i to u Slavoniji, od 2. do 5. listopada na više lokacija. Manifestacija je to na kojoj se okupi 1500 do 2000 sudionika pa će to biti izvrsna prilika da se domaćoj turističkoj industriji predstave vrijednosti Slavonije, Baranje i Srijema. Dodjela godišnjih turističkih nagrada, druga večer, bit će u Osijeku u petak 4. listopada, na novouređenom Trgu Vatroslava Lisinskog u Tvrđi.

Počinje energetska obnova još 10 zgrada Novo ruho i Doma za starije i nemoćne Osijek