Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
FINALE IZBORA

Povijest na zrnu soli – projekt kojim je obnovljena stonska baština

Impresivni kompleks Stonskih zidina i tvrđava sagrađen je u 14. stoljeću, a njegove najvažnije točke su tvrđava Veliki kaštio u Stonu i tvrđava Koruna u Malom Stonu
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Projektom su se obnovila četiri iznimno važna objekta zaštićene kulturne baštine te se učinilo dostupnima još njih 10; uredio se park u Stonu, Napoleonov put uređen je u atraktivnu šetnicu i biciklističku stazu...

Dubrovačko-neretvanska županija s projektom ‘Povijest na zrnu soli’ ušla je u finale velikog izbora za najbolji županijski EU projekt u 2020. godini. Projekt je u kategoriji ‘Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici’ prijavila Regionalna agencija DUNEA na natječaj koji je raspisao Jutarnji list u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i projektom Župan.hr. Proglašenje najboljih županijskih EU projekata, koji će se birati glasovima čitatelja, očekuje se početkom listopada. 

Stonske zidine Projekt 'Povijest na zrnu soli' Novcem iz EU fondova obnavljaju se Stonske zidine, tvrđave Veliki Kaštio i Koruna

Jedinstvene atrakcije

Izbor je pokrenut s ciljem povećanja razine osviještenosti građana o dosadašnjem uspješnom korištenju sredstava Europske unije i predstavljanja brojnih uspješnih lokalnih EU projekata na razini Republike Hrvatske. Time se dodatno želi istaknuti doprinos i važnost koje ti projekti imaju u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice. “Povijest na zrnu soli” integrirani je projekt obnove jedinstvene kulturne baštine na području Stona i završen je u prosincu 2018. godine.

Nositelj projekta je Općina Ston, a kao partneri sudjelovali su Regionalna agencija DUNEA, Turistička zajednica Općine Ston, Društvo prijatelja dubrovačke starine, Župa sv. Vlaha – Ston i privatni poduzetnik Natura Dalmatia. Kroz ovaj projekt financirala se rekonstrukcija, uređenje i opremanje tvrđave Koruna, opremanje tvrđave Veliki Kaštio, rekonstrukcija i uređenje poteza južnog zida Stonskih zidina te uređenje parka Komarda zahvaljujući kojem se omogućio sigurniji i ugodniji pristup zidinama. Impresivni kompleks Stonskih zidina i tvrđava sagrađen je u 14. stoljeću, a njegove najvažnije točke su tvrđava Veliki kaštio u Stonu i tvrđava Koruna u Malom Stonu.

Turistička edukacija za 30-ak interpretatora hrvatske tradicijske kulture Učili o nošnji, folkloru, ali i kako osmisliti turističku ponudu koja se temelji na baštini

Nakon rekonstrukcije, obnove i opremanja postale su jedinstvene posjetiteljske atrakcije. Obnovom poteza južnog zida u Stonu dodatno se osnažuje atraktivnost cijelog kompleksa. Ovaj se dio zidina nalazi u samom centru Stona pored parka Komarda. Na prilasku zidinamai parku Komarda smještena je Biskupska palača u čijem je prizemlju lapidarij. Njegovim se uređenjem stvorila dodatna atraktivna turistička lokacija koja je na oko 135 kvadratnih metara prostora ponudila jedinstvene eksponate iz crkvene i svjetovne povijesti.

Vrijednost 61,6 milijuna kn

Projekt je predvidio i obnovu Napoleonova puta, u onom dijelu koji se nalazi na području Općine Ston. Gledajući u cjelini, projektom su se obnovila četiri iznimno važna objekta zaštićene kulturne baštine, te učinilo dostupnima još njih 10; uredio se park u Stonu, Napoleonov put uredio se u atraktivnu šetnicu i biciklističku stazu, uređen je i opremljen lapidarij s iznimno vrijednim povijesnim izlošcima te su stvoreni brojni novi inovativni turistički sadržaji.

Dubrovačke zidine Od 2. do 5. veljače Besplatni obilazak dubrovačkih i stonskih zidina te kule Sokol-grad

Ukupna vrijednost projekta iznosila je  61,656.446,73 kuna, od čega je isplaćeno 9,887.153,64 kuna bespovratnih sredstava, dok su 805.900,10 kuna bila vlastita sredstva.  Društvo prijatelja dubrovačke starine, iako partner u projektu, većinu infrastrukturnih radova financiralo je vlastitim sredstvima, s obzirom na jedinstveno i neprocjenjivo iskustvo u pripremi i provedbi projekata obnove kulturne baštine.