Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Turistička edukacija za 30-ak interpretatora hrvatske tradicijske kulture

Učili o nošnji, folkloru, ali i kako osmisliti turističku ponudu koja se temelji na baštini

1/3
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Tradicijska kultura poprima sve veće značenje u turizmu pa je stoga županijska Turistička zajednica educirala djelatnike turističkih zajednica i agencija, novinare, vodiče, iznajmljivače, članove udruga...

Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije u suradnji s Visokom školom za komunikacijski menadžment i turizam Edward Bernays iz Zagreba educirala je tridesetak budućih interpretatora hrvatske tradicijske kulture u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Dodijeljeno 20 bespovratnih potpora Za razvoj turističke ponude 400.000 kuna

Brojne pogodnosti

– Sisačko-moslavačka županija kontinuirano ulaže u razvoj turizma - osiguravamo bespovratne potpore turističkim subjektima, sufinanciramo organizirane dolaske turista, dajemo beskamatne kreditne linije turističkim subjektima, a važan dio razvoja destinacije je i edukacija. Važno je otkriti našim ljudima što sve imamo kako bi to mogli pokazati i našim turistima. Osim prekrasnih prirodnih ljepota, mira i tišine, imamo pravo bogatstvo tradicijske kulture – istaknuo je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić prilikom dodjele potvrda polaznicima edukacije.

Educirani su djelatnici turističkih zajednica i agencija, novinari, djelatnici muzeja, pučkih učilišta, prosvjetni radnici, turistički vodiči i animatori, članovi kulturno-umjetničkih društava, razvojnih agencija, članovi udruga, iznajmljivači, djelatnici interpretacijskih centara u županiji.

Obilježen Dan Popovače Županija ulaže u projekte vrijedne više od 20 milijuna kuna

– Baštinu kojom naša županija obiluje uspjeli smo interpretirati na atraktivan način, uklopiti je u turistički proizvod destinacije i time smo stvorili dodanu vrijednosti. Polaznicima smo pomogli osvijestiti da tradicijska baština nema samo umjetničku, povijesnu, znanstvenu, dokumentarnu i duhovnu vrijednost već i edukativno, društveno i turističko značenje, a doživljajni turizam na kojem intenzivno radimo spaja upravo povijest, etnologiju, umjetnost, arheologiju, hranu, vino i ostale lokalne proizvode – rekla je direktorica Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije Ingrid Padjen Đurić.

Počeli prošle godine

Edukacija je osmišljena u tri modula koji su se održavali tijekom prošle i ove godine u Sisku, Kutini i Petrinji.

Dan općine Topusko koja sa županijom ima niz projekata Gradi se punionica za električne automobile

– Nastavu smo oblikovali u suradnji s ansamblom narodnih plesova i pjesama „Lado“, Institutom za etnologiju i folkloristiku, Etnografskim muzejom u Zagrebu, Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatskom gospodarskom komorom. Polaznike smo educirali o prepoznavanju i zaštiti tradicijske kulture, naučili su oblike interpretacije kroz folklorni segment plesa, glazbe i nošnji te se upoznali s primjenom, odnosno osmišljavanjem kulturno-turističke ponude na temelju specifičnih sadržaja iz domene tradicijske kulture, a u skladu s trendovima kao što su performans, ekonomija doživljaja i storytelling – pojasnila je pročelnica odjela za turizam Edward Bernaysa dr.sc. Romana Lekić.