Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Sušionica povrća u Virovitici bit će prva u Hrvatskoj

Povrće će se u novoj sušionici prati kišnicom

Foto: Kristijan Toplak
Kapacitet prerade korjenastog povrća u sušionici bit će 1,600.000 kilograma godišnje

Zeleno i pametno, moderno, funkcionalno i samoodrživo – tim je riječima predstavljena projektna ideja buduće sušionice povrća u Virovitici. Sušionica će se prostirati na 10 hektara, a bit će gotovo samoodrživa.

Rad u dvije smjene

– Kišnicom će se prati korjenasto povrće, mrkva, celer, pastrnjak, peršin, krumpir... koje će se zatim usitnjavati. Bit će tu i fotonaponska sunčana elektrana snage 2,15 MW. Sušionica će 80 posto energije dobivati iz te elektrane, a ostalih 20 posto dobivat će iz kotlovnice na biomasu. Bit će to prvi takav primjer u Europi – naveo je Slaven Pavlović, direktor tvrtke Eko plus inženjering, s kojom je ljetos župan Igor Andrović potpisao ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije vrijedan 2,443.750 kuna.

Novac za izradu projektno-tehničke dokumentacije, za gradnju i opremanje sušionice povrća odobrilo je Virovitičko-podravskoj županiji Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova, a osiguran je Razvojnim sporazumom za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Pogon sušionice, za koji je predviđeno da će godišnje raditi 250 dana u dvije smjene, imat će i hladnjaču, a kapacitet prerade korjenastog povrća bit će 1,600.000 kilograma godišnje.

U Hrvatskoj nema sušionica povrća. Sušeno povrće uvozi se iz Mađarske, Poljske, Srbije, a sušionica u Virovitici bit će prva u 
Hrvatskoj i osiguravati plasman korjenastog povrća hrvatskim poljoprivrednicima. Uz to, bit će otvorena i nova radna mjesta 
i sklopit će se ugovori s brojnim kooperantima, ponajprije s onima iz Virovitičko-podravske županije, ali i iz susjednih županija.

Novi zamah gospodarstvu

– Sušionica povrća dat će novi zamah gospodarskom razvoju Virovitičko-podravske županije. Generirat će nova radna mjesta, 
otvoriti vrata brojnim kooperantima. Time VPŽ, uz potporu Vlade RH, nastavlja sa značajnim ulaganjem u poljoprivredu. Sama ideja pokretanja ovog projekta nastala je u suradnji s najvećom prerađivačkom kompanijom u našoj zemlji, Podravkom, koja je od samog početka dala podršku pokretanju tog projekta. Zajednički želimo napraviti sve što možemo da ostvarimo samodostatnost proizvodnje hrane za potrebe tržišta u Hrvatskoj. Ovaj projekt puno će značiti i za Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju, ali i za cijeli ovaj dio 
Hrvatske. Radi se o sušenju prije svega korjenastog povrća koje bi se koristilo u preradi i proizvodnji proizvoda kao što je Vegeta. 
Gradnjom sušionice povrća još će više do izražaja doći naši sustavi navodnjavanja, a očekujemo kako će sve to pridonijeti još 
većoj proizvodnji povrća – rekao  je župan Igor Andrović.