Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Župan Stjepan Kožić obišao je požarom oštećenu Područnu školu u Strmcu

Požar u školi u Strmcu podmetnut, za djecu će se osigurati potrebni uvjeti za nastavu

Foto: Zagrebačka županija
Školu su prošli tjedan obišli zagrebački župan Stjepan Kožić i Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje. Razgovarali su o naglom porastu cijene gradnje nove škole u Strmcu

Iako se isprva činilo da ona nije velika, požar koji je zahvatio Područnu školu Strmec u noći s 18. na 19. srpnja prouzročio je, nažalost, veliku štetu. Stvar gorom čine i prve neslužbene informacije, prema kojima je požar bio – podmetnut.

VRIJEDAN MILIJUN KUNA Školi u Slatini odobren projekt

Očekuje se procjena štete

Školu je prošli tjedan s gradonačelnikom Svete Nedelje Darijem Zurovcem obišao župan Stjepan Kožić. Razgovarali su o razmjerima štete te o budućnosti škole.

– Žalostan sam što je požar podmetnut! Strahovito me to iznenadilo. Već smo obavili razgovore što učiniti da djeca normalno krenu u školu u novoj školskoj godini, a od projektanta očekujemo da se utvrdi točan opseg štete – rekao je župan, poručivši da će se za djecu osigurati svi potrebni uvjeti za nastavu. Osvrnuo se i na gradnju nove škole kao i cijenu tog pothvata.

– S Gradom Sveta Nedelja imamo načelni sporazum o gradnji nove škole, procijenjene vrijednosti 30 milijuna kuna. Pola sredstava osigurao bi Grad, a pola Županija. Ovaj iznos planirali smo na temelju procjene Grada Svete Nedelje. Mi smo svoj dio, kroz proračun za ovu i projekciju proračuna za idući godinu i osigurali, no onda smo nedavno dobili informaciju da je ukupna vrijednost gradnje škole porasla, i to znatno. Moramo sjesti i o tome ozbiljno razgovarati. Ako je vrijednost onakva kakva je utvrđena sporazumom, mi smo sutra spremni krenuti u gradnju škole – rekao je župan.

Započela realizacija 12 milijuna kuna vrijednog projekta Za deset mjeseci Rugvica će imati još jedan moderan dječji vrtić

Stvar je u EU direktivama

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec objasnio je da je do povećanja predviđenog iznosa za gradnju škole u Strmcu došlo zbog europske direktive da svi javni objekti koji se grade moraju biti niskoenergetski.

– To znači da se, uz ostalo, mora mijenjati i tip ovojnice, a što uvelike poskupljuje gradnju. Predložit ću da se rebalansom proračuna Grada sredstva za gradnju škole povećaju. Sa Županijom i županom uvijek smo imali konstruktivnu suradnju, vjerujem da će tako biti i sada – rekao je Zurovec.

Područnu školu u Strmcu u 9 razrednih odjela pohađa 230 učenika, a ravnateljica OŠ Sveta Nedelja, u čijoj je nadležnosti PŠ Strmec, rekla je da se dogovaraju rezervne lokacije za početak nastave u rujnu.