Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Započela realizacija 12 milijuna kuna vrijednog projekta

Za deset mjeseci Rugvica će imati još jedan moderan dječji vrtić

1/2
Foto: Zagrebačka županija
Gradnja vrtića trajat će deset mjeseci, a investicija sufinancirana sredstvima fondova EU stajala je 12 milijuna kuna

Počela je gradnja dječjeg vrtića u Jalševcu Nartskom, u općini Rugvica. Početkom srpnja položen je kamen temeljac i tako je započela realizacija investicije ukupnog iznosa veća od 12 milijuna kuna, koja se sufinancira sredstvima Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD).

Uručene nagrade tehničke kulture „Rudolf Perešin“ Učiteljici tehničke kulture Evici Šajgo nagrada za životno djelo

Mjesta za 85 mališana

– Ovakvi objekti izuzetno su bitni za ruralne sredine. Da bi mladi u njima mogli ostati, moramo im stvoriti uvjete. U općini Rugvica trudimo se to činiti, sa Županijom, ministarstvima i Vladom. Ovaj novi objekt riješit će problem nedovoljnih kapaciteta za smještaj naše djece u vrtiće. Preuredili smo društveni dom u Jalševcu Nartskom u dječji vrtić, no njegovi kapaciteti nisu dovoljni. Uvjeren sam da će ovaj projekt riješiti potrebe naše općine – rekao je načelnik Rugvice Mato Čičak i pri tome zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremi ovoga projekta.

Dodao je da se stanovnicima ruralnih krajeva trebaju omogućiti isti uvjeti života kakve imaju i oni koji žive u gradu. Projektom je planirano stvaranje 17 novih radnih mjesta što je od iznimne važnosti za općinu.

– Želimo ne samo da ljudi ostaju u Rugvici nego da nam i dolaze. Zato smo prije nekoliko mjeseci i ukinuli prirez. Nadamo se novim stanovnicima i novim polaznicima vrtića – poručio je Čičak.

Projekt „Prsten potpore“ Zagrebačka županija traži 162 pomoćnika u nastavi

A u novom vrtiću, koji će biti sagrađen za deset mjeseci, bit će mjesta za 85 mališana. Postojeći vrtić polazi 120 djece.

– Raduje što se broj novorođene djece u općini Rugvica u posljednje tri godine udvostručio. To je i razlog zašto se gradi ovaj vrtić. On je jedan od 500 dječjih vrtića koji se u Hrvatskoj grade, dograđuju ili rekonstruiraju. Ulaganje u odgojno-obrazovne ustanove doista je ulaganje u budućnost – rekla je ministrica za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku Vesna Bedeković, ujedno izaslanica premijera, koja je s načelnikom Čičkom simbolično i označila početak gradnje.

Na području Zagrebačke županije, dodala je, u sklopu Programa ruralnog razvoja RH sufinancira se iz EAFRD-a gradnja osam dječjih vrtića.

U ime Županije događanju je nazočio Damir Fašaić, ovlašten za obavljanje poslova pročelnika za gospodarstvo i fondove EU.

– Bitno je da u svim krajevima županije imamo osiguranu osnovnu predškolsku infrastrukturu. Tako možemo razvijati naše krajeve i u njih privući mlade obitelji – rekao je Fašaić.

U Zagrebačku županiju stiže 100 milijuna kuna bespovratnih potpora Naši će učenici radne vještine stjecati na najsuvremenijim strojevima

1,8 milijuna kuna potpore

Zagrebačka županija već godinama pomaže vrtićke programe pa je tako osigurala putem javnog natječaja 1,8 milijuna kuna najslabije razvijenim općinama sa svog područja, a sredstva su namijenjena podizanju kvalitete predškolskog odgoja. Kriteriji po kojima će se dodjeljivati sredstva, kažu u Županiji, jesu indeks razvijenosti općine i broj polaznika programa predškolskog odgoja i naobrazbe.

Natječaj je otvoren do 15. srpnja, a prijaviti se mogu jedinice lokalne samouprave s područja županije svrstane od I. do IV. skupine razvijenosti, s time da one najslabije razvijene (I. i II. stupanj) dobivaju stopostotnu potporu, a one razvijenije (III. i IV. stupanj) 80 i 60 posto potpore. Maksimalan iznos potpore po polazniku, odnosno djetetu je 4000 kuna. Prijaviti se može elektronički putem sustava ePrijave, a postupak se može pronaći na web-stranici Županije.