Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
U Zagrebačku županiju stiže 100 milijuna kuna bespovratnih potpora

Naši će učenici radne vještine stjecati na najsuvremenijim strojevima

Foto: Zagrebačka županija/Ilustracija
Srednja strukovna škola Velika Gorica bit će centar izvrsnosti za CAD/CAM/CN, SSŠ Samobor bit će centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, a škola u Dugom Selu centar za robotiku

U Zagrebačku županiju stiže maksimalan iznos bespovratnih sredstava za projekt „Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0“. Iz Europskog socijalnog fonda (ESF) odobreno je 50 milijuna kuna, iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) 30 milijuna, dok će preostalih 20 milijuna osigurati Zagrebačka županija.

odmor nikad Bliže Umjesto na moru, odmor provedite u zelenoj oazi u srcu Hrvatske

Kompetentni na tržištu rada

Velika je to stvar za Regionalni centar kompetentnosti, koji je organiziran kao jedinstveni centar izvrsnosti, uspostavljen na tri lokacije. Jedna od njih je Srednja strukovna škola Velika Gorica, koja je ujedno i nositeljica projekta, a bit će centar izvrsnosti za CAD/CAM/CN. Srednja strukovna škola Samobor specijalizirat će se kao centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, dok će se Srednja škola Dugo Selo razvijati kao centar izvrsnosti za robotiku.

– Naše tri škole postat će suvremeni obrazovni centri u strukovnom obrazovanju gdje će učenici učiti na najsuvremenijim strojevima te tako usvajati radne vještine kojima će biti kompetentni na tržištu rada – istaknuo je župan Stjepan Kožić.

Prijave Do 15. srpnja Općinama 1,8 milijuna kuna od Županije za razvoj vrtića

Sredstvima EFRR-a sufinancirat će se dogradnja škola novim laboratorijima, praktikumima, specijaliziranim učionicama, prostorijama i skladištima alata s ukupno više od 3330 kvadrata površine te opremiti uređajima poput višenamjenskih edukacijskih robota, 3D printera, uređaja za automatiku i senzoriku... S druge strane, sredstva ESF-a bit će namijenjena dijelom za nabavu uređaja i opreme za praktičnu obuku učenika dok će drugi dio sredstava biti namijenjen za edukaciju nastavnog osoblja, unapređenje kurikuluma i programa obrazovanja čime će se tradicionalni pristup nastavi zamijeniti individualnim pristupom, nastavi prilagođenoj radu s nadarenim učenicima i učenicima s invaliditetom te za unapređenje programa obrazovanja odraslih i promociju strukovnih zanimanja.

Obnavlja se 13 objekata

Završetak gradnje novih objekata kao i njihovo opremanje projektiranim strojevima i uređajima planira se do sredine 2023. godine dok će Regionalni centar kompetentnosti – Industrija 4.0 biti u punoj funkciji do kraja 2023.

Varaždinska županija Do 6. srpnja traju prijave u Centre izvrsnosti

– Zagrebačka županija u kontinuitetu ulaže u kapitalnu gradnju u školstvu, a u iduće dvije godine s pomoću 140 milijuna kuna sagradit će se, dograditi i rekonstruirati 13 objekata u školstvu – istaknuo je župan Kožić dodavši da su u tijeku energetske obnove četiri škole ukupne vrijednosti 62 milijuna kuna za koje je iz fondova EU povučeno 27 milijuna kuna dok je ostatak osigurala Zagrebačka županija.