Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Priznanje objavljeno u službenoj publikaciji Europske komisije

Požega izdvojena kao primjer dobre prakse u digitalnoj transformaciji

Foto: pozega.hr
Josip Liskaj, diplomirani inženjer geodezije sudjelovao je u izradi publikacije

U nedavno objavljenoj EU publikaciji o digitalizaciji za održivi razvoj u istočnoj Europi Grad Požega prikazan je kao primjer dobre prakse, uz bok s Gradom Zagrebom, navodi se na službenim stranicama Grada. Publikacija je, kao i druga slična službena EU glasila, objavljena u Repozitoriju publikacija Europske komisije, a u njezinu nastanku sudjelovalo je Josip Lisjak, diplomirani inženjer geodezije, ujedno zaposlenik Grada Požege.

Počeli radovi na sanaciji Požeški gimnastičari od rujna će vježbati u obnovljenoj dvorani Sokol

Međunarodna konferencija

Digitalne tehnologije iz temelja su promijenile naše društvo. One utječu na inovacije u svim sektorima gospodarstva, uključujući tradicionalne sektore poput poljoprivrede, ali i industriju te usluge. Kako se inovacijski ciklusi ubrzavaju, inovacije usluga dobivaju na značaju, a suradnja postaje sve bolja. Digitalne tehnologije djeluju kao katalizator razvoja i, ako se iskoriste, mogu pomoći preokrenuti negativne trendove u istočnoj Europi.

U Vrdniku u Srbiji u rujnu prošle godine u organizaciji Svjetske banke, zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije i partnera održana je međunarodna konferencija koje je okupila različite dionike koji predstavljaju javni sektor, civilno društvo, akademsku zajednicu i gospodarstvo, kako bi razmijenili dobru praksu, ali i uspostavili partnerstva te na kraju naučili nešto jedni od drugih.

Gradsko vijeće Požege usvojilo mjere za pomoć građanima i poduzetnicima Puljašić: Pokazali smo da smo pravi partner svojim poduzetnicima

Konferencija je okupila više od 200 sudionika iz 20 zemalja i međunarodnih organizacija te više od 40 predavača, a razgovaralo se o utjecajima digitalnih tehnologija iz globalne, regionalne, nacionalne i lokalne perspektive, ponuđeni su primjeri koji prikazuju digitalnu transformaciju i dobre prakse u istočnoj Europi, s naglaskom na održivu razmjenu i upotrebu podataka.

Projekti u Požegi

Josip Lisjak u ime Grada Požege i Darko Šiško u ime Grada Zagreba na konferenciji su sudjelovali kao pozvani predavači odabranih gradova iz RH, te su izradili studiju slučaja Digitalna transformacija hrvatskih gradova Požege i Zagreba koja je objavljena u Repozitoriju. Inače, u Požegi se provodi nekoliko zasebnih projekata, koji se uglavnom odnose na digitalizaciju procesa upravljanja prostorom implementacijom GIS sustava.

Radovi Nove sjenice u Šeovcima i Bankovcima

Tako su prezentirani integrirani GIS sustav, webGIS aplikacija Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem te procedure multikriterijskih GIS analiza pri njegovu donošenju, katastar telekomunikacijskih vodova, ali i planovi u digitalnoj transformaciji gradske uprave, za koju su aktivnosti u Požegi već počele.