Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Gradsko vijeće Požege usvojilo mjere za pomoć građanima i poduzetnicima

Puljašić: Pokazali smo da smo pravi partner svojim poduzetnicima

1/2
Foto: pozega.hr
Usvojena je odluka o oslobađanju roditelja sudjelovanja u cijeni programa Dječjeg vrtića Požega

Požeško Gradsko vijeće donijelo je niz odluka o uvođenju mjera za olakšanje poslovanja i života građana za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa. S obzirom na mjere Stožera CZ RH koje su i dalje na snazi, sjednica je održana u Gradskom kazalištu Požega.

Znanja i vještine odlučio upotrijebiti u borbi protiv koronavirusa Mladi požeški inovator Filip Križanac izrađuje 3D vizire i donira ih bolnici

Odgoda prisilne naplate

Jednoglasno je usvojena odluka o oslobađanju roditelja sudjelovanja u cijeni programa Dječjeg vrtića Požega u razdoblju od 16. ožujka do ponovne uspostave rada. Odluka se odnosi na 357 roditelja, a njezin financijski učinak na razini jednog mjeseca iznosi 185.150 kuna. Također, usvojena je i odluka o sufinanciranju smještaja djece u privatnim vrtićima na području Grada Požege. Privatne vrtiće sredinom ožujka pohađalo je 242 djece, a mjesečni iznos sufinanciranja za njih iznosi 145.200 kuna.

U odluci o provođenju produženog boravka utvrđen je opseg, odnosno broj skupina produženog boravaka u svim gradskim osnovnim školama te broj učitelja razredne nastave potrebnih za njihovu provedbu. Roditelji čija djeca pohađaju osnovne škole kojima je Grad Požega osnivač, oslobođeni su plaćanja troškova prehrane učenika te ostalih troškova produženog boravaka, počevši od 16. ožujka 2020. godine pa do ponovne uspostave rada.

Među točkama dnevnog reda bile su i one koje se odnose na pomoć gospodarstvu, području koje je uvelike oštećena izbijanjem virusa i protuepidemijskim mjerama.

HGSS Požega Bespilotne letjelice u kontroli mjera

Poduzetnici i obrtnici koji su obuhvaćeni mjerama zabrane i ograničenja rada oslobođeni su plaćanja mjesečnih iznosa zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu Grada Požege, počevši od ožujka 2020. godine pa sve do ukidanja mjera.

Gospodarski subjekti koji su obveznici plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti, a koji su obustavili obavljanje poslovne djelatnosti oslobodit će se u potpunosti obveze plaćanja komunalne naknade za travanj, svibanj i lipanj, a obustavljeno je i plaćanje spomeničke rente.

Gradski su vijećnici usvojili i odluku o odgodi naplate potraživanja prisilnim putem. Stopa prireza smanjena je s dosadašnjih 10 na 7 posto, a poreza na potrošnju s tri na jedan posto.

Očuvanje radnih mjesta

Detalje paketa mjera pojasnio je gradonačelnik Darko Puljašić, koji je istaknuo kako je cilj donošenja mjera očuvanje radnih mjesta i očuvanje kapaciteta. Izrazio je nadu da će usvojene mjere pomoći poduzetnicima, podsjetivši kako ukupno na razini godine iznose oko tri milijuna kuna.

– Također, za travanj i svibanj oslobađamo naše koncesionare koji voze linijski promet unutar grada Požege, jer i oni nisu u mogućnosti raditi. Nadamo se, uz mjere koje smo čuli na sjednici Vlade RH, da ćemo se postupno vraćati u normalan život, ali ovo je samo prvi set mjera. Vidjet ćemo kada krenemo u normalniji ritam hoće li se ukazati potreba i za novim odlukama. Moram naglasiti da sam dnevno u kontaktu s našim poduzetnicima, s ljudima koji zarađuju i zapošljavaju u ovom gradu. S njima u dogovoru smo i donijeli ove mjere koje će, uvjeren sam, u najkraćem roku ipak pokazati da je Grad Požega pravi partner svojim poduzetnicima i da zajedno možemo osigurati u ovom gradu, unatoč svemu, kvalitetan i dobar život – naglasio je Puljašić.

aglomeracija požega Počeli radovi na gradnji kanalizacije

Gradonačelnik je zahvalio svim sugrađanima, zdravstvenim djelatnicima, gradskom Stožeru civilne zaštite, policiji i svima koji daju svoj doprinos u borbi protiv pandemije.

Vijećnici su jednoglasno odlučili da će umanjiti naknadu za svoj rad. Tako se zbog izvanrednih okolnosti nastalih uslijed epidemije koronavirusa članovima Gradskog vijeća Grada Požege naknada za travanj, svibanj i lipanj 2020. godine umanjuje za 50 posto mjesečnog iznosa, koji se isplaćuje prema odluci o naknadama za rad članova Gradskog vijeća.