Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Znanja i vještine odlučio upotrijebiti u borbi protiv koronavirusa

Mladi požeški inovator Filip Križanac izrađuje 3D vizire i donira ih bolnici

Foto: pozega.hr
Na iskazanoj želji da izradom vizira pomogne bolnicama i medicinskom osoblju Filipu je ovih dana čestitao i požeški gradonačelnik Darko Puljašić

Požežanin Filip Križanac mladi je inovator koji je odlučio svoje znanje i vještine upotrijebiti u borbi protiv koronavirusa. On je izradio 50 zaštitnih vizira koji će biti donirani Općoj županijskog bolnici Požega, dok je još 150 vizira u izradi i trebali bi biti gotovi do kraja ovog tjedna. Time je dao svoj doprinos borbi protiv koronavirusa, čija je pandemija dovela do globalne nestašice osobne zaštitne opreme.

obnova knjižnice Požeški hram kulturne baštine zablistao u svoj svojoj ljepoti

Važne akcije

Vizir se inače sastoji od nosača koji se izrađuje u 3D printeru, plastične folije koja se kupuje gotova i prilagođava nosaču, a montira se i elastična traka koja ide iza glave.

– Na vizire sam naišao na stranicama Zajednice tehničke kulture, zainteresirali su me i počeo sam ih sam printati. Budući da je Hrvatski studentski zbor već bio pokrenuo volontersku akciju izrade vizira za zdravstvene ustanove, odlučio sam se uključiti. Kasnije sam stupio u kontakt s Gradom i tako je krenulo – kaže Filip, inače učenik drugog razreda požeške Tehničke škole.

Koliko su akcije poput ove Filipove važne, vidljivo je i iz činjenice da u brojnim državama prikladne opreme nema dovoljno ni za medicinsko osoblje. Grad Požega Filipu je donirao materijal za izradu vizira, dok su Poduzetnički inkubator i Zajednica tehničke kulture na korištenje dali 3D printere. Na iskazanoj želji da izradom vizira pomogne bolnicama i medicinskom osoblju Filipu je ovih dana čestitao i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Šetnja virtualnim izložbama Požeški Gradski muzej sada možete “posjetiti” od kuće

– S obzirom na situaciju u kojoj se svi skupa nalazimo, smatrao sam da mi je bolje pomoći koliko mogu, a ne samo sjediti kod kuće prekriženih ruku i čekati da ovo sve prođe. Gradonačelnik me je podupro, zahvalio mi što sam se založio u izradi vizira i poručio da mu se javim ako mi bude trebalo još materijala – dodao je Filip.

Osvajao i medalje

Inače, sedamnaestogodišnji Filip veoma je svestran. S 3D printanjem već se susretao u požeškoj Zajednici tehnike kulture, čiji je aktivan član nekoliko godina. Neke od njegovih inovacija nagrađene su i medaljama. Uza sve to, pronađe dovoljno vremena i za bavljenje sportom. Sjajan je gimnastičar i ove je godine proglašen najboljim sportašem grada Požege u juniorskoj konkurenciji. Kako uspijeva sve to uskladiti?

fotonatječaj Knjiga svaki dan: snimi naslovnicu i pobijedi!

– Istina je da nemam puno slobodnog vremena. Obveze vezane uz školu i treninge oduzmu mi veći dio dana, dok po pitanju inovacija dosta toga radim i od kuće, pa onda samo na sastanak donesem ono što sam napravio – zaključio je Filip.