Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
obnova knjižnice

Požeški hram kulturne baštine zablistao u svoj svojoj ljepoti

Foto: slavonski.hr
Ovo je jedan od dva-tri najkompleksnija programa obnove kulturne baštine u Požegi u zadnjih 20 ili više godina, rekao je pročelnik Žarko Španiček

Gradska knjižnica Požega reprezentativno je arhitektonsko zdanje koje je ovog proljeća doživjelo pravu renesansu, piše slavonski.hr. Nakon pažljive obnove i rekonstrukcije pod budnim okom konzervatora, ispod otužne sivozelene maske otkrila se zaboravljena secesijska ljepota.

Mjesto za odmor Nove klupe na šetnicama uz dvije rijeke

Od svibnja prošle godine knjižnica radi u privremenom prostoru, a odnedavno i taj prostor je, zbog novonastalih okolnosti, zatvoren za korisnike. No uz uvjerenje da takav režim neće potrajati, čekati da požeški hram knjige otvori svoja vrata i nije toliko teško.

Vrijednost ovog dugogodišnjeg i višemilijunskog projekta, ali i njegova zahtjevnost i kompleksnost, posebice u restauratorskom smislu jedinstveni su u novijoj požeškoj povijesti. Potvrđuju to i konzervatori.

– Ovo je jedan od dva-tri najkompleksnija programa obnove kulturne baštine u Požegi u zadnjih 20 ili više godina, a ako isključimo sakralnu baštinu, bez sumnje najsloženiji program. I to ne samo zbog opsega sredstava koje je trebalo uložiti već i stoga što je trebalo sačuvati osnovne povijesne vrijednosti ove zgrade koja je građena izvorno kao štedionica za bankarske potrebe. Sada ju je trebalo prenamijeniti za sasvim druge potrebe, dograditi suvremenim konstrukcijama i ostvariti odgovarajući spoj u konstruktivnom, estetskom i vizualnom smislu – rekao je pročelnik Konzervatorskog odjela u Požegi Žarko Španiček za slavonski.hr.

Grad Požega donio prve mjere za pomoć poduzetnicima i građanima Manji prirez, oslobađanje od naknada za vrtiće, školske obroke, zakupninu...