Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Otkriveno obnovljeno pročelje Gradske knjižnice

Požeški hram kulture zasjao u novom ruhu

Foto: pozega.hr
Stara i nova zgrada knjižnice bit će jedinstven spoj tradicije i suvremenosti

Požeška Gradska knjižnica ovih je dana zasjala u novom ruhu. U sklopu projekta dogradnje i rekonstrukcije ove kulturne ustanove skinuta je skela i otkriveno obnovljeno pročelje. Završetak projekta očekuje se ovog proljeća.

Elita hrvatskog streljaštva na 17. Kupu grada Požege Uz Dan grada Elita hrvatskog samostrela na Kupu Požege

Stara i nova zgrada knjižnice bit će jedinstven spoj tradicije i suvremenosti, uz ugodne prostore i odjele, galeriju, kutke za odmor i druženje, javne priredbe i edukacije. Radovi na ovom zdanju traju još od 2006. godine, a projekt je do sada koštao više od 10 milijuna kuna. No naporima Gradske uprave, te uz pomoć Ministarstva kulture, uložena su znatna dodatna sredstva kako bi se požeškom hramu ukoričene riječi omogućila sjajna budućnost primjerena tradiciji i važnosti knjižnice.

– Nakon 14 godina, ovo je doista trenutak koji ispunjava – našim sugrađanima predat ćemo uređenu zgradu koja ima svoju povijest, ali svakako i svoju svijetlu budućnost. Nadam se da će biti korištena, posebice od naših mladih, učenika, studenata, ali i svih dragih ljudi koji vole čitati, ali i uživati, pa i sudjelovati u kulturnim aktivnostima koje će im ovdje biti ponuđene – rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

Erasmus+ projekt Đaci iz Požege, Poljske, Italije i Portugala kod Puljašića

– Gledati otvaranje obnovljene fasade dobar je osjećaj s povijesnom težinom. Riječ je o fasadi koja je zaštićeno kulturno dobro i koja se trebala obnavljati upravo s tim kriterijem – očuvati izvorni izgled uz neophodno moderniziranje – naglasila je ravnateljica Aleksandra Šutalo.