Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Osigurana su i sredstva za IT opremanje prostorija DUNEA-e

Prekogranična suradnja: DNŽ-u odobren niz važnih projekata

storyeditor/2024-06-07/dnz.jpg
Foto: DNŽ SVEČANA dodjela ugovora o sufinanciranju projekata iz Programa prekogranične suradnje između RH i BiH za 2024. godinu
Ugovore je u Mostaru dodijelilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU za školu u Rogotinu, samostan sv. Jeronima u Slanom i Dom zdravlja Dubrovnik

U organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u Mostaru je upriličena svečana dodjela ugovora o sufinanciranju projekata iz Programa prekogranične suradnje između RH te BiH za 2024. godinu, među kojima je i niz projekata Dubrovačko-neretvanske županije.

Umjetnost bez granica

"Umjetnost bez granica" projekt je kojim će se poboljšati uvjeti školovanja učenika Područne škole Rogotin sanacijom dijela trošne obrazovne ustanove. Ciljevi projekta su poboljšanje uvjeta školovanja učenika Područne škole Rogotin i studenata Akademije likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega sanacijom dijela trošnih obrazovnih ustanova. Vrijednost projekta iznosi 177.642 eura, od čega je za DNŽ osigurano 70.092 eura. Nositelj projekta je DNŽ, a projektni partner je Sveučilište u Mostaru.

Prošao je i projekt "Franciscana Heritage: Povezivanje kulturnih bisera između Hercegovine i Dubrovačko-neretvanske županije" kojim će se unaprijediti infrastruktura za promociju kulturne baštine i turističke privlačnosti u Franjevačkom samostanu sv. Ante – Humac u Ljubuškom i Franjevačkom samostanu sv. Jeronima u Slanom, a koji se nalaze na budućoj kulturnoj ruti "Franciscana". Projektom će se uvesti klimatizacija u crkvu sv. Jeronima u Slanom. Vrijednost projekta je 34.798 eura, od čega je za samostan u Slanom osigurano 15.198 eura.

Cilj projekta "Zdravljem povezani" je povećanje standarda primarne zdravstvene zaštite u djelokrugu projektnih partnera, naročito na ruralnim područjima, čime se direktno utječe na poboljšanje standarda života i omogućavaju se preduvjeti za poboljšanje demografske slike i smanjenje depopulacije. Realizacijom projekta ordinacije Doma zdravlja Dubrovnik u Slanom bit će opremljene, čime se finalizira uređenje navedenih ordinacija primarne zdravstvene zaštite. Ukupna vrijednost projekta je 44.684 eura, od čega je za Dom zdravlja osigurano 9985 eura. Vodeći partner je Dom zdravlja Dubrovnik, a partner Dom zdravlja Čapljina.

Mladi kroz granice

"Povezivanje perspektiva: Mladi kroz granice" projekt je Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije i Regionalne razvojne agencije DNŽ DUNEA. Glavni cilj je prekogranično umrežavanje te razmjene znanja i iskustava u regionalnom razvoju i provedbi razvojnih projekata organiziranjem različitih edukativnih i trening programa za mlade. Projektom će se financirati IT opremanje prostorija Regionalne agencije DUNEA-e. Ukupna vrijednost je 28.995 eura, od čega je za DUNEA-u osigurano 13.170 eura. Ugovore su u ime Dubrovačko-neretvanske županije preuzele pročelnica UO za poslove župana i Županijske skupštine Žaklina Marević te ravnateljica Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić.

Proteklog vikenda u Samoboru je održan i 31. XCO, najstarija biciklistička utrka u Hrvatskoj te jedna od najstarijih u Europi Najstarija utrka u Hrvatskoj Biciklistička karavana u Samoboru U ime Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije d.o.o., koji je nositelj konzorcija BiViP 5.0, direktorica Neda Martić potpisala je Sporazum o provedbi programa akceleracije Akceleratori Pomoć novim poduzećima za izlazak na tržište storyeditor/2024-06-10/WhatsApp-Image-2024-06-07-at-19_24_52-2.jpeg Drugo dopunjeno izdanje Promocija knjige "Hrvatska u 30 priča" na Dan hrvatske diplomacije