Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Osječko-baranjska županija i HZZ

Prekvalificiralo se 960 osoba, 60 posto njih u idućih pola godine našlo posao

Samozapošljavanje
Foto: Kristijan Toplak/ilustracija
Od prošle godine Županija uz troškove edukacije sufinancira i troškove prijevoza polaznika do mjesta edukacija, a tako će biti i ove godine jer je u proračunu Županije za to osigurano 300.000 kuna - izvijestila je Katavić Milardović

Stopa nezaposlenosti u Osječko-baranjskoj županiji se smanjuje, a prošle godine značajan napredak dogodio se na području samozapošljavanja i tu mjeru politike zapošljavanja je iskoristilo 780 nezaposlenih osoba, dok je 700 koristilo mjeru pripravništva, rečeno je na sastanku predstavnika županije i osječkog Ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje( HZZ).

Županija je za Zračnu luku Osijek izdvojila 800.000 kuna Osijek Počinje modernizacija Zračne luke

O nastavku rada na projektima poticanja zapošljavanja u županiji razgovarali su župan Ivan Anušić i pročelnica županijskog  Odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović s predstojnikom HZZ - Regionalnog ureda Osijek Ivanom Ravlićem i voditeljicom Odsjeka posredovanja i priprema za zapošljavanje Ankicom Vučković.

Zavod za zapošljavanje i Osječko-baranjska županija provode niz mjera za smanjenje nezaposlenosti, a na sastanku je dogovoreno da se ove godine osobita pozornost posveti edukacijama i prekvalifikacijama nezaposlenih osoba za njegovateljice, voditelje projekata EU, asistente u nastavi, vozače i informatička zanimanja.

- Želimo smanjivati stopu nezaposlenosti, pomoći nezaposlenima i poslodavcima. Sadašnja kretanja su pozitivna jer se stopa nezaposlenosti smanjuje, a zajedničkim aktivnostima pomoći ćemo da se takav trend i nastavi - rekao je osječko-baranjski župan Anušić.

Vlak OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA I HŽ POTPISALi UGOVOR Studenti će plaćati četvrtinu karte za vlak

Prema riječima predstojnika Ravlića, prošle godine značajan napredak dogodio se i na području samozapošljavanja.

- Tu je mjeru aktivne politike zapošljavanja na području županije iskoristilo 780 nezaposlenih osoba, dok je 700 koristilo mjeru pripravništva, a 1100 je sudjelovalo na javnim radovima - rekao je Ravlić.

U evidenciji Regionalnog ureda Osijek, dodao je, krajem 2018. godine bilo je 17.740 nezaposlenih osoba, što je ukupno 5033 osobe (22,1 posto) manje nego u prosincu 2017. godine. U istom razdoblju povećana je zaposlenost za 3,6 posto pa je na području Osječko-baranjske županije bila ukupno 87.421 zaposlena osoba.

Ministar Marić potpisao Diobni ugovor za nekretninu u Županijskoj ulici Osječko-baranjskoj županiji država darovala nekretnine 'Napokon smo riješili problem star 27 godina'

Pročelnica Katavić Milardović rekla je da Osječko-baranjska županija već 14 godina u suradnji s HZZ Regionalnim uredom Osijek provodi niz tečajeva i edukacija - za rad na računalu, njegovateljice, zidare, tesare, zavarivače, cvjećare i druga zanimanja do voditelja projekata EU.

- Tako je novim znanjima i zanimanjima osposobljeno 960 polaznika, od kojih se oko 60 posto zaposlilo u roku od šest mjeseci nakon edukacije. Od prošle godine Županija uz troškove edukacije sufinancira i troškove prijevoza polaznika do mjesta edukacija, a tako će biti i ove godine jer je u proračunu Županije za poticanje zapošljavanja osigurano 300.000 kuna - izvijestila je Katavić Milardović.

Proračun u malom Županija u službi građana Veliki značaj brošure "Proračun u malom 2019."