Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
ODRŽANA 12. SJEDNICA TURISTIČKOG VIJEĆA ŽUPANIJSKE TURISTIČKE ZAJEDNICE

Preporučeno osnivanje četiri klastera turističkih zajednica

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Klasteri bi bili područje Dubrovnika s otokom Mljetom, dolina Neretve, Pelješac i Korčula s Lastovom

Na sjednici Turističkog vijeća TZ Dubrovačko-neretvanske županije održanoj u hotelu Adria u Dubrovniku razgovaralo se o dosadašnjem tijeku ove turističke sezone, a predstavljen je i Plan destinacijskog upravljanja i smjernice za izradu programa rada turističkih zajednica.

U posljednjih deset godina Županijska lučka uprava Dubrovnik uložila je 50 milijuna kuna u lučku infrastrukturu Župan Dobroslavić održao videokonferenciju s ravnateljima lučkih uprava Nastavlja se osam projekata lučke infrastrukture i cesta Korčula-Račišće, vrijedni 700 mil. kuna

Riječ je o studiji koji je izradila specijalizirana tvrtka Horwath HTL, sukladno smjernicama Strategije razvoja turizma, naravno u kontekstu poštovanja odrednica paketa turističkih zakona koje je donijela Vlada RH.

Jedan od glavnih zaključaka Plana jest kako bi se na području Dubrovačko-neretvanske županije Turističke zajednice trebale udružiti u četiri glavna klastera da bi osigurale što je bolje moguće promoviranje turističkog proizvoda, brenda i destinacije te što kvalitetnije iskorištavanje sredstava iz Fonda koji je predviđen za manje turističke zajednice koje su se grupirale i zajedno djeluju na tržištu.

Sukladno toj preporuci klasteri bi bili područje Dubrovnika s otokom Mljetom, dolina Neretve, Pelješac i Korčula s Lastovom.

Župan Dobroslavić sastao se s gradonačelnicima i načelnicima Počela priprema izrade Intervencijskog plana za gradove i općine s područja Neretve

Nikola Dobroslavić pozdravio je tu inicijativu rekavši kako je to način za bolje promoviranje destinacije u cjelini te istaknuo kako će se tako očuvati i one male turističke zajednice koje bi prema sadašnjim uvjetima trebale biti ukinute.

Najavio je kako će o tome uskoro razgovarati s načelnicima i gradonačelnicima te ih upoznati s argumentima koje idu u korist ovakve preporuke, odnosno udruživanja.