Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Koronavirus ostavlja traga i u županijskom proračunu

Prihodi smanjeni, a troškovi zbog epidemije i pomoći poduzetnicima veći

Smanjenje gospodarske aktivnosti tijekom lockdowna
Foto: NIKOLA ČUTUK/PIXSELL
Govoreći o punjenju županijskog proračuna, župan ističe kako se on slabije punio tijekom lockdowna, no kako se sada stanje normaliziralo.

Pandemija koronavirusa izazov je za gospodarstvo, a ujedno i poduzetništvo, kako u Hrvatskoj tako i u našoj Sisačko-moslavačkoj županiji, ističe župan Ivo Žinić. Kako bi se problemi makar dijelom umanjili, Županija je raspisala četiri javna poziva s ciljem jačanja poduzetničke aktivnosti i očuvanja radnih mjesta.

Potpora za pojedino obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo može iznositi najviše 5000 kuna po smještajnom kapacitetu SUZBIJANJE EPIDEMIJE Javni poziv za potpore OPG-ovima: Županija daje 1,7 mil. kn

Pandemija koronavirusa izazov je za gospodarstvo, a ujedno i poduzetništvo, kako u Hrvatskoj tako i u našoj Sisačko-moslavačkoj županiji. No župan ističe kako je ipak najveća pomoć poduzetnicima i obrtnicima stigla od Vlade Republike Hrvatske.

– Tijekom tri mjeseca na području naše županije više od 120 milijuna kuna uloženo je za radna mjesta, opstanak radnih mjesta otprilike oko 11 tisuća radnika. Mi smo naše mjere sukladno našem proračunu iznijeli. Imali smo mogućnost da poduzetnici koji će za vrijeme koronakrize zaposliti novoga djelatnika dobiju bespovratna sredstva, uz ograničenje da godinu dana neće otpustiti djelatnika i da će imati minimalnu plaću višu od 4500 kuna – rekao je Žinić.

Gradilište su obišli župan Matija Posavec i zamjenik Josip Grivec ČUVANJE TRADICIJE Projekt vrijedan milijun eura: Centar vidovskih zlatara na novoj lokaciji

Govoreći o punjenju županijskog proračuna, župan ističe kako se on slabije punio tijekom lockdowna, no kako se sada stanje normaliziralo.

– Što se tiče punjenja proračuna, mi smo u petom i šestom mjesecu imali slabije punjenje proračuna. Izvorni prihodi ove županije iz poreznih prihoda otprilike su negdje oko 9,5 milijuna kuna. U ta dva mjeseca imali smo prihod od 5 milijuna kuna na mjesečnoj razini. Ovog trenutka, sedmi i osmi mjesec, prihod je 8 milijuna kuna, negdje oko 80 do 85 posto ranijih prihoda. Ostali prihodi koje dobivamo, dotacije i sredstva od države su redovita i tu nema nikakvih problema – istaknuo je župan Žinić dodavši kako će rashodi županije u mjesecima koji slijede porasti, upravo zbog toga kako bi se ispoštovale sve propisane epidemiološke mjere uoči početka školske godine.

U posljednjih deset godina Županijska lučka uprava Dubrovnik uložila je 50 milijuna kuna u lučku infrastrukturu Župan Dobroslavić održao videokonferenciju s ravnateljima lučkih uprava Nastavlja se osam projekata lučke infrastrukture i cesta Korčula-Račišće, vrijedni 700 mil. kuna

– Što se tiče troškova koje imamo do sada, zbog plaćanja određenih dezinfekcijskih sredstava i zaštitnih maski, oni su minimalni. No povećanje troškova za organiziranje nastave u naše 22 škole bit će otprilike 500 tisuća kuna na mjesečnoj razini. Najviše će nas koštati prijevoz, dodatni autobusi za prvu smjenu, ali i dodatni autobusi za učenike koji idu u drugu smjenu. Bit će to velika sredstva. Računajte, samo za 40 tisuća maski trošak je 200 tisuća kuna. To su troškovi koje sada imamo – zaključio je Ivo Žinić.