Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Održan sastanak skupštine Zagrebačke županije

Prihvaćen rebalans proračuna, a županija je opet najsigurnija u Hrvatskoj

Zagrebačka županija
Foto: Zagrebačka županija
Zagrebačka županija godinama bilježi konstantan pad kriminaliteta i smatra se izuzetno sigurnom i poželjnom za život

Na sastanku Županijske skupštine Zagrebačke županije prihvaćen je rebalans proračuna za 2018. godinu koji iznosi 685,596.422 kune i za 2,11 posto odnosno 14,153.598 kuna je veći u odnosu na proračun donesen krajem 2017. Za 2,84 posto tj. 10,306.741 kunu povećan je izvorni proračun koji sada iznosi 372,893.170 kuna.

Župan Stjepan Kožić s izraelcima Treći put Županiji potvrda transparentnosti

Kriminalitet u padu 5,2 posto

– Osim što smo iz prethodne godine prenijeli više sredstava nego što je bilo u planu, odlična vijest je i da su prihodi od poreza na dohodak viši nego u istom razdoblju lani. Za to je prvenstveno zaslužna gospodarska aktivnost u vidu povećanja plaća i zaposlenosti – rekao je zagrebački župan Stjepan Kožić.

Nadodao je i da su poduzetnici najzaslužniji za punjenje proračuna, stoga je rebalansom za milijun kuna povećana stavka za potpore poduzetnicima.

Osim o proračunu, na sastanku se razgovaralo i o općoj sigurnosti županije, pa je tako prihvaćeno izvješće Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2017. godini.

Prema izvješću, Zagrebačka županija prema broju kaznenih djela na 100.000 stanovnika i dalje je najsigurnija županija u Republici Hrvatskoj. U prošloj je godini na području Zagrebačke županije zabilježen gotovo najmanji broj kaznenih djela od samostalnosti države, a stopa kriminaliteta od 2008. godine do 2017. smanjena je za oko 30 posto. Zanimljivo, iako je broj prometnih nesreća veći u odnosu na proteklu godinu za 2,2 posto, znatno je manje poginulih osoba. Što se tiče rasprostranjenosti kriminaliteta po policijskim postajama u Zagrebačkoj županiji, od 2366 kaznenih djela 447 ih je u zabilježeno u Velikoj Gorici, 455 u Zaprešiću, 347 u Samoboru, 187 u Ivanić-Gradu, 254 u Dugom Selu, 243 u Jastrebarskom, 233 u Vrbovcu te 200 u Svetom Ivanu Zelini. U odnosu na isto razdoblje 2016. godine kriminalitet je u padu za 5,2 posto, razriješenost prijavljenih kaznenih djela lošija je za 5,5 posto, a broj prekršaja protiv javnog reda i mira i drugih zakona manji je za 16,5 posto. Područje Zagrebačke županije s aspekta sigurnosti ocijenjeno je kao izuzetno sigurno i poželjno za život, a kao i prethodnih godina velika pozornost usmjerit će se na mnogobrojne preventivne programe kao i stručno usavršavanje policije.

Nagrade najzaslužnijima

Donesena je i odluka o dodjeli Javnih priznanja Zagrebačke županije koja će se dobitnicima uručiti na Svečanoj sjednici u povodu Dana Zagrebačke županije u petak, 13. srpnja 2018. godine. Povelja Zagrebačke županije dodijelit će se Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje – Područnom uredu za zaštitu i spašavanje Zagreb, DVD-u Marija Magdalena iz Pušće, Proizvodno-trgovačkom-uslužnom obrtu Grubešić iz Vrbovca, Karlu Kralju, vlasniku Pekarne Kralj iz Svetog Ivana Zeline, Borisu Makarunu iz Samobora te Željku Staniloviću iz Velike Gorice.

Zagrebačka županija Raspisan natječaj Postanite najuzornija seoska žena Zagrebačke županije