Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Novi projekti iz europskih fondova

Prijavljeni i odobreni projekti Grada Bjelovara za žrtve obiteljskog nasilja i osobe treće životne dobi

Foto: Grad Bjelovar
Prijavljen je još jedan važan projekt – “Inicijativa za psihosocijalnu pomoć, integraciju i edukaciju“, vrijedan 1,487.279,55 kuna za koji je Europski socijalni fond odobrio stopostotno financiranje.

U posljednje tri godine Grad Bjelovar povukao je novac iz europskih fondova za projekte vrijedne oko 150 milijuna kuna. Jedan od njih je i projekt „Sigurna kuća – podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka“ čija je vrijednost 1,496.675,55 kuna, a za koji je Europski socijalni fond odobrio financiranje u stopostotnom iznosu. Na uvodnoj konferenciji za novinare bilo je više riječi o ovom projektu koji će se provoditi tijekom 24 mjeseca, i to na razini četiri županije. Nositelj projekta je Grad Bjelovar.

BELI MANASTIR Tomislav Rob: Infrastruktura se gradi, sad je vrijeme za ulaganje u studente i mlade obitelji

– Projektom “Sigurna kuća – podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka” bit će podignuta razina psihosocijalne podrške i kvalitete usluga koje imamo prema osobama kojima takav oblik podrške jako puno znači, dakle žrtvama obiteljskog nasilja. Mislim da s milijun i pol kuna možemo učiniti puno. Ugrožene skupine, odnosno žene koje su doživjele neki oblik obiteljskog nasilja moraju biti zaštićene. Hvala svima koji sudjeluju u provedbi ovog projekta. Vjerujem da ćemo kroz financiranje iz Europskog socijalnog fonda napraviti dobar rezultat. Grad Bjelovar iz svog proračuna ne bi mogao izdvojiti tako velik iznos – rekao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Na ovaj način počinje uspostava novog modela pomoći žrtvama obiteljskom nasilja na području četiri kontinentalne županije u suradnji s partnerskim udrugama, Iris iz Bjelovarsko-bilogorske županije, Hera iz Koprivničko-križevačke, Delfin iz Požeško-slavonske te SOS iz Virovitičko-podravske županije. Riječ je o modelu kojim će biti uspostavljen inovativan pristup podrške ciljanoj skupini projekta, točnije razvojem postojećih usluga i implementacijom novih usluga psihosocijalne pomoći za žrtve obiteljskog nasilja i osvještavanjem javnosti o potrebama žrtava obiteljskog nasilja, jačanjem stručnih kapaciteta partnera kroz supervizije i osposobljavanje za povećanje kvalitete pružanja usluga žrtvama obiteljskog nasilja, kao i unapređenje kvalitete usluga psihosocijalne podrške i rada udruga kroz nabavu opreme i adaptaciju prostora.

Razgovor sa zadarskim županom Longinom Unatoč zahtjevnoj godini, mnogobrojni razvojni projekti na području Županije nisu stali

Prijavljen je još jedan važan projekt – “Inicijativa za psihosocijalnu pomoć, integraciju i edukaciju“, vrijedan 1,487.279,55 kuna za koji je Europski socijalni fond odobrio stopostotno financiranje. Cilj projekta je provedba usluga koje omogućuju ispunjenje potreba osoba treće životne dobi, sukladno problemima s kojima se susreću. Partnerske udruge na projektu su Matica umirovljenika Bjelovar i Bjelovarski slavuji i fakini.

– Riječ je o natječaju „Širenje socijalnih usluga u zajednici – faza 1“. Prva aktivnost projekta počela je u srpnju 2020., a projekt će trajati 24 mjeseca. Glavni fokus je na osobama starijim od 54 godine, a dodatni na osobama koje pate od nekog oblika demencije, ali i članovima obitelji koji s njima žive – objasnila je Andrea Novaković, voditeljica projekta.