Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
BELI MANASTIR

Tomislav Rob: Infrastruktura se gradi, sad je vrijeme za ulaganje u studente i mlade obitelji

Foto: Beli Manastir
Iako se očekivalo 10 zahtjeva, dodijeljene su na kraju 22 učeničke stipendije

Iako je 2020. bila prepuna neugodnih iznenađenja, grad Beli Manastir uspio se u vrlo kratkom vremenu prilagoditi novim uvjetima rada te je godinu zaključio uspješnim rezultatima. Potkraj prosinca gradski vijećnici ponovno su prihvatili rebalans proračuna koji će završiti s više od milijun i pol kuna u plusu. Grad Beli Manastir jedan je od prvih u Hrvatskoj koji je reagirao na potrebe poduzetnika i odobrio više od 900.000 kuna poticaja kako bi pomogao mikro i malom poduzetništvu izdržati restrikcije uvedene kao preventivne mjere protiv širenja koronavirusa.

TEŠKA OŠTEĆENJA Potresom pogođenim gradovima i općinama uplaćeno 5,5 milijuna kn

Bolja infrastruktura

Svi koji su u posljednje tri godine posjetili grad kažu da se vidljivo promijenio, ulice su puno drukčije, prometna je infrastruktura znatno poboljšana, a preuređuju se i donedavno derutne zgrade poput starog “Beljskog restorana" u Šećerani. Puno je pomogao intervencijski plan Grada Belog Manastira i Općine Darda kojim su sagrađeni posve novi gradski bazeni, otvoreni lani u kolovozu. Sljedeći projekt, koji će biti financiran u istom programu, novi je sportski park u samom središtu grada. U tijeku je i zgradnja sjeverne belomanastirske obilaznice, koju Belomanastirci čekaju već desetljećima, a u sljedeće dvije godine bit će dovršena i zadnja dionica koridora 5C na koji će se u Baranji ulaziti samo kod Belog Manastira.

– Zadovoljan sam što građevinari u našem gradu neprekidno rade, a posla je toliko da će biti zauzeti sljedećih nekoliko godina. Također sam sretan što su na natječajima prošle naše lokalne građevinske tvrtke koje zapošljavaju lokalno stanovništvo. Kako je dobar dio naših projekata financiran iz programa Europske unije, ovo je konkretan pokazatelj njihove koristi, ne samo da ćemo dobiti nove bazene, stadione, igrališta, obilaznice, 5C koridor, nego su za te radove plaće dobili naši lokalni ljudi, novac je ostao u Baranji i Slavoniji – ističe gradonačelnik Tomislav Rob.

Ulaganje u poslovnu i prometnu infrastrukturu nužan je uvjet svakoga gospodarskog razvoja, no u Gradu su svjesni da to nije dovoljno. Jedan od važnijih uvjeta za privlačenje investitora i otvaranje novih radnih mjesta je dobra i dostupna radna snaga koja će u kratko vrijeme moći odgovoriti na potrebe tržišta.

BLAGDANSKA DARIVANJA Županija darivala prigodne pakete pomoći

Stoga je gradonačelnik Rob odlučio uložiti u nove demografske potpore te podržati mlade ljude koji žele živjeti u Belom Manastiru. Od početka mandata, podsjeća, Grad Beli Manastir kontinuirano ulaže u stipendiranje studenata, a ove godine stipendije su dobili i gradski srednjoškolci. Od mjera subvencioniranja troškova pribora za školu, troškova prijevoza, besplatne kuhinje pa do podrške novorođenima, Grad sudjeluje u pokrivanju dijela troškova i tako potiče mlade obitelji na ostanak u jedinom baranjskom gradu.

Grad Beli Manastir uveo je program subvencioniranja za kupnju prve nekretnine u zadnjem tromjesečju 2019. i tada je dodijeljeno 16 subvencija. Za 2020. Grad je pripremio 105.000 kuna za program subvencioniranja, no interes je bio jako velik te su dva puta išli u rebalans proračuna kako bi svi zainteresirani dobili zatraženu subvenciju.

Stoga je u 2020. na kraju dodijeljeno 27 subvencija, za koje je grad izdvojio ukupno 302.046 kuna, dok je prosječna visina subvencije za jednu obitelj 11.186 kuna. U godinu i pol Grad je dodijelio ukupno 43 subvencije, za što je izdvojeno 464.622 kune.

Pozitivno iznenađenje

Pozitivno iznenađenje za gradonačelnika i njegove suradnike nastupilo je i kad je raspisan natječaj za srednjoškolske i studentske stipendije. Ravnajući se prema zahtjevima studenata iz 2019., Grad je očekivao približno 10 zahtjeva, no u 2020. interes je znatno narastao te su dodijeljene 22 učeničke stipendije u iznosu od 400 kuna mjesečno.

ŽUPAN O 2020. GODINI "Projekti poput Centra za pametnu poljoprivredu i brza cesta dat će nov zamah razvoju"

I interes za studentske stipendije, koje su inače povećane s 500 na 700 kuna mjesečno, znatno raste iz godine u godinu. U prvom natječaju Grad je dodijelio 34 stipendije, a kako je nakon pomicanja liste 21 student ostao bez stipendije, gradonačelnik Rob odlučio je ponoviti natječaj po istim uvjetima i otvoren je do 7. siječnja.

– Povećan broj školaraca i studenata koji su se javili za stipendije najbolja je vijest protekle godine jer govori da ima mladih ljudi koji se žele školovati i razvijati, a naš je posao da im stvorimo uvjete za što kvalitetnija znanja i kompetencije te osiguramo uvjete za kvalitetan i održiv razvoj poduzetništva – rekao je Rob.