Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
TEŠKA OŠTEĆENJA

Potresom pogođenim gradovima i općinama uplaćeno 5,5 milijuna kn

1/2
Foto: Zagrebačka županija
Potres je ostavio posljedice i u Zagrebačkoj županiji, ali najvažnije je da nema ljudskih žrtava

Razoran potres koji je gotovo sravnio sa zemljom Petrinju i druga epicentralna naselja osjetio se sve do Slovenije, a štetu je ostavio i desecima kilometara oko sebe. Nije, stoga, ostala pošteđena ni Zagrebačka županija, zbog čega su samo u popodnevnim i večernjim satima utorka 29. prosinca 2020. godine vrijedni vatrogasci s područja Zagrebačke županije imali pune ruke posla i više od 197 intervencija na terenu pomažući stradalima od posljedica razornog petrinjskog potresa.

Razgovor sa zadarskim županom Longinom Unatoč zahtjevnoj godini, mnogobrojni razvojni projekti na području Županije nisu stali

Sanirat ćemo štetu

Na području općine Kravarsko, primjerice, nekoliko je prometnica oštećeno i one se već saniraju. U ovom trenutku nijedna cesta neće se zatvarati za promet, a na onima na kojima se izvode radovi promet će se odvijati naizmjence. Iznimno teško oštećena je župna crkva, na nju se srušio toranj koji je u padu probio krov. U ovom trenutku izvjesno je da će se građevina morati rušiti. U potresu je stradala i osnovna škola u Pokupskom, koju tek čeka pregled statičara.

– Sreća u nesreći je da u školi nije bilo djece. Do početka drugog polugodišta sve školske ustanove bit će pregledane, a ako neke ne budu zadovoljavale sigurnosne uvjete, nastava za djecu osigurat će se na drugi način – rekao je župan Stjepan Kožić, koji je obišao terene u ta dva naselja, kao i u Pisarovini.

U Lučelnici, mjestu u općini Pisarovina, oštećena je unutrašnjost crkve, društveni dom, a štete ima i na nekoliko kuća. A iako je sasvim na drugom dijelu županije – zapadu, znatna oštećenja su i na području Zaprešića. Iz tri zgrade evakuirani su stanari, oštećene su škola i ljekarna te niz drugih objekata.

Kako bi se nabavio nužan građevinski materijal za sanaciju oštećenih objekata, posebice krovišta i dimnjaka, Zagrebačka županija uplatila je 5,5 milijuna kuna pomoći gradovima i općinama na svom području koji su pretrpjeli veće štete. Po 1,5 milijuna kuna uplaćeno je općinama Kravarsko i Pokupsko, milijun kuna Gradu Zaprešiću, a po pola milijuna kuna gradovima Jastrebarsko i Ivanić-Grad te Općini Pisarovina. Za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica šteta od potresa za područje Zagrebačke županije Vlada Republike Hrvatske odobrila je 10 milijuna kuna.

ŽUPAN O 2020. GODINI "Projekti poput Centra za pametnu poljoprivredu i brza cesta dat će nov zamah razvoju"

– Sredstva koja smo uplatili gradovima i općinama namijenjena su za one nužne građevinske radove kako bi se sanirali krovovi i dimnjaci. Hladno je, očekuju se padaline i jednostavno nemamo vremena za čekanje. Ovim sredstvima nabavit će se građevinski materijal i podijeliti kućanstvima – rekao je Kožić i dodao da na brojnim krovovima ljudi već rade, uklanjaju se ruševni dijelovi i sanira šteta – kazao je Kožić.

Crveni križ traži volontere

Zbog velikog broja upita građana iz Društva Crvenog križa Zagrebačke županije mole sve koji su voljni volontirati i žele tako pomoći stradalima u Petrinji i okolici da se prijave u bazu volontera jer će pogođenom stanovništvu biti potrebna dugoročna pomoć. U bazu volontera možete se prijaviti na poveznici koja se može pronaći na stranicama Zagrebačke županije, a na istim stranicama dostupni su i podaci za uplatu ako netko želi pogođenim stanovnicima Banovine pomoći i financijski.

BLAGDANSKA DARIVANJA Županija darivala prigodne pakete pomoći

Županijski Zavod za javno zdravstvo pokrenuo je osim toga besplatnu telefonsku liniju za psihološku pomoć građanima. Broj na koji se može nazvati je 0800 333 332, a linija je otvorena svaki dan od 8 do 19 sati.