Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Razgovor sa zadarskim županom Longinom

Unatoč zahtjevnoj godini, mnogobrojni razvojni projekti na području Županije nisu stali

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
U našoj Županiji provode se projekti vrijedni više od tri milijarde kuna, od čega je većina sufinancirana iz EU fondova. Bez obzira na tešku 2020., svakako imamo razloga za optimizam u 2021. godini

Godinu na odlasku, prema svim pokazateljima, najbolje je – zaboraviti. Ipak, unatoč svim problemima zbog pandemije koronavirusa, mnogobrojni razvojni projekti na području Zadarske županije nisu stali. O izazovima u 2020. i očekivanjima u 2021. razgovarali smo sa zadarskim županom Božidarom Longinom.

BLAGDANSKA DARIVANJA Županija darivala prigodne pakete pomoći

Kako biste ukratko opisali 2020.?

To je trebala biti uistinu obećavajuća godina, u kojoj smo trebali na više polja ‘ubrati plodove’ dugogodišnjeg rada. Na kraju je ispala jedna jako čudna godina u kojoj smo se svi skupa suočili s nečim potpuno novim. Prošli smo i elementarne nepogode, rat i poraće, nažalost ove godine i potrese, ali ova pandemija nova je nesreća s kojom se trebalo uhvatiti u koštac i pokušati nastaviti živjeti. Znam da mnogima nije lako, ali moramo biti strpljivi i odgovorni, prvenstveno kako bismo zaštitili naše starije sugrađane koji su najviše izloženi virusu. Stiglo je i cjepivo, počeli smo, za početak, s cijepljenjem korisnika staračkih domova i zdravstvenih djelatnika, pa vjerujem da će nam i to mnogo pomoći da što prije prebrodimo ovu situaciju.

Pandemiji unatoč, razvojni projekti u Zadarskoj županiji nisu stali. Koliko je to važno za održavanje gospodarskih aktivnosti?

To je jako važno, jer ipak generira rast gospodarstva. U našoj županiji provode se projekti vrijedni više od tri milijarde kuna, od čega je većina sufinancirana iz EU fondova. Imamo dobru suradnju s Vladom RH, a na primjeru naše županije mogu potvrditi i da su se Vladine krizne mjere pokazale kao pun pogodak. Naime, uspoređivali smo broj zaposlenih u odnosu na lani i pokazalo se da smo 30. studenoga imali samo 42 manje zaposlena nego na isti dan prošle godine, 2019. godine bilo je 55.506 zaposlenih osoba, a ove godine 55.464. Pad je zaustavljen zbog mjera Vlade RH, što je posebice očito kad je riječ o obrtnicima, kod kojih imamo čak 131 zaposlenog više nego na isti dan prošle godine, dakle, situacija je čak bolja od očekivane.

ŽUPAN O 2020. GODINI "Projekti poput Centra za pametnu poljoprivredu i brza cesta dat će nov zamah razvoju"

Koje biste od projekata istaknuli kao najuspješnije?

Niz je kvalitetnih projekata koji se provode na području naše županije. Grad Zadar, primjerice, provodi nekoliko projekata, od čega su najatraktivniji Providurova palača i Bedemi koji su nedavno službeno otvoreni. Zadarsko sveučilište ima više dobrih EU projekata, a jedan od najvažnijih je gradnja novog sveučilišnog kampusa. Zadarska županija dovršava dva sustava navodnjavanja – Baštica 2 i Lišansko polje, a uskoro krećemo i s još jednim sustavom – Donja Baštica. Počela je i milijardu kuna vrijedna gradnja vodovoda i odvodnje kroz projekte Aglomeracija Zadar – Petrčane te Nin – Privlaka – Vrsi, a pred potpisom su i aglomeracije Biogradska rivijera, Preko – Kali i Bibinje – Sukošan. U tom kontekstu svakako moram pohvaliti naše jedinice lokalne samouprave na ustrajnosti i njihove komunalne tvrtke, kao i našu Agenciju Zadra Nova koja je regionalni koordinator te, uz rad na svojim projektima, pomaže našim gradovima i općinama u pripremi i provedbi projekata. S obzirom na to da smo mi ipak najribarskija županija, sretan sam što je prije nekoliko dana dovršena ribarska luka u Kalima, a dobro napreduje i ribarska luka u Gaženici gdje će ribari dobiti svu potrebnu suprastrukturu. To su projekti Lučke uprave Zadar koja je dobila oko 60 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a treba napomenuti da upravo izrađujemo projektnu dokumentaciju za ribarsku luku u Biogradu. Županijska lučka uprava, pak, gradi trajektnu luku Tkon koja će biti dovršena do ljeta, uz brojne druge luke i lučice po cijeloj županiji. Ako bismo nešto posebno izdvojili u 2020. godini, onda je to gradnja tri moderna centra poduzetničke infrastrukture, za koje je ukupno povučeno 60 milijuna kuna bespovratnih sredstava. U Poličniku je ove godine niknula zgrada Centra za razvoj i edukaciju, koji kolokvijalno nazivamo Centrom za med i pčelinje proizvode, u Biogradu je otvoren Poduzetnički inkubator, a u Zadru se dovršava zgrada budućeg Centra za kreativne industrije koji provodi županijska ustanova Inovacija. Bez obzira na tešku 2020., u 2021. svakako imamo razloga biti optimisti, trebamo nastaviti vrijedno raditi i uvjeren sam u nastavak razvoja našeg kraja. Koristim ovu prigodu da svima poželim puno sretniju i zdraviju novu 2021. godinu.

Kako ste dočekali 2021. godinu?

Kod kuće, s najužom obitelji. Svi trebamo biti odgovorni i izbjeći masovnija druženja. Pogotovo u ovim danima strašne tragedije u Petrinji, Sisku i okolnim mjestima uzrokovane razornim potresom, smatram da nema mjesta slavljima. Ovo je vrijeme solidarnosti, humanosti, zajedništva, molitve i vjere u bolje sutra.

Nakon zgrade nove Poliklinike, Opća bolnica Zadar nastavlja s gradnjom novih objekata. Tako se sredstvima iz EU fondova grade dnevne bolnice odjela za pulmologiju, onkologiju, infektologiju, dermatologiju i kirurgiju.

ŠIBENIK Na treću obljetnicu smrti Ive Brešana održana tribina u Gradskoj knjižnici

– To je 50 milijuna kuna vrijedan projekt koji je vrlo važan za jačanje kapaciteta naše bolnice i čini još jedan korak u njezinu snaženju kao jednog modernog regionalnog centra. Imamo i niz drugih projekata, primjerice Psihijatrijska bolnica Ugljan provodi energetsku obnovu pet zgrada vrijednu 23 milijuna kuna. Ove smo godine dovršili i novu zgradu hitne pomoći u Ninu, a obnovili smo i vozni park hitne pomoći i saniteta s 24 nova vozila – ističe Longin.

– Cijepljenje je uvjerljivo najefikasnija javnozdravstvena mjera u povijesti medicine. Da bi cjepivo bilo učinkovito, moramo postići određenu procijepljenost u populaciji, koja će onemogućiti daljnje širenje koronavirusa. Od iznimne je važnosti da se cijepi što više naših građana jer tako štitimo i sebe i one oko nas koji su najugroženiji. Naravno da ću se cijepiti, čim bude moj red – poručio je Longin u povodu početka cijepljenja u Zadarskoj županiji.