Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
NOVSKA

Prikupljeno 1632 potpisa na peticiji protiv zagrebačke kompostane

Prikupljeno 1632 potpisa na peticiji protiv zagrebačke kompostane u Novskoj
1/4
Foto: Danijel Prerad
Potpisnici peticije stoga traže da Gradsko Vijeće odbije prijedlog gradonačelnika Marina Piletića (HDZ) za izgradnju zajedničkog postrojenja za preradu biootpada Zagreba i Novske u Poduzetničkoj zoni

Demokratska lokalna stranka (DLS) uputila je u novljansko Gradsko vijeće peticiju protiv izgradnje zagrebačke kompostane u Novskoj koju je u tjedan dana potpisalo 1632 građana. Naime, Vijeće treba uskoro glasati o projektu kompostane. 

- Apeliramo na savjest i osjećaj odgovornosti gradskih vijećnika iz redova koalicije HDZ-a i HSS-a da shvate da će ovom povijesnom odlukom, ukoliko je prihvate, pretvoriti naš grad u zagrebačko smetlište. – ističu u DLS-u dodavši kako neka istraživanja pokazuju da ovakva postrojenja „uzrokuju razne bolesti od plućnih embolija do raka“.

šetnica sadnice i drvoredi Novska dobiva još jednu šetnicu

- Osim toga uvjereni smo, da će Grad Zagreb kao većinski vlasnik kompostane, potajno ili na neki pravni način, proširiti djelatnost i na odlaganje, a poslije i spaljivanje svih vrsta otpada – dodaju u Demokratskoj lokalnoj stranci na čijem je čelu bivši gradonačelnik Novske Vlado Klasan.

Potpisnici peticije stoga traže da Gradsko Vijeće odbije prijedlog gradonačelnika Marina Piletića (HDZ) za izgradnju zajedničkog postrojenja za preradu biootpada Zagreba i Novske u Poduzetničkoj zoni Novska te da o tome obavijeste Zagrebačku skupštinu i zagrebačkog gradonačelnika.

- Ukoliko Gradsko vijeće Grada Novske ne uvaži rezultat peticije i potpise 1632 građana s područja grada Novske, odnosno 13,9 %  birača upisanih u popis birača Grada, sukladno članku 22. Statuta Grada Novske pokrenut ćemo proceduru za pokretanje referenduma protiv izgradnje zajedničkog postrojenja za preradu biootpada Zagreba i Novske u Poduzetničkoj zoni Novska – ističu u DLS-u Novska.  

Poduzetnički inkubator u Novskoj Poduzetnički inkubator PISMO Novska postaje regionalno središte industrije video igara