Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Traži se domar planinarskog doma Paklenica

Prilika za posao na Velebitu: nije lako, ali evo što se nudi

Nacionalni park Paklenica, planinarski dom
1/8
Foto: Filip Brala/PIXSELL
Prihod od posluživanja hrane i pića gostima doma prihod je domara, a prihod od noćenja gostiju u domu prihod je Planinarskog društva Paklenica i služi isključivo za redovito funkcioniranje i djelovanje društva

Tko od nas jednom nije pomislio da bi se najrađe odselio negdje izvan dosega civilizacije i živio u divljini? Evo prilike! Planinarsko društvo Paklenica raspisalo je natječaj za domara, odnosno domaricu planinarskog doma Paklenica na Velebitu. Riječ je o poslu koje ne zahtijeva nikakve formalne kvalifikacije, ali uz potvrdu o hrvatskom državljanstvu, životopis i reference, prijava mora sadržavati i potvrdu o nekažnjavanju. 

Župan Blaženko Boban obilazi radove na uređenju obale Od rijeke Žrnovnice do lučice Strožanac Za 19 milijuna kuna gradi se nova plaža s 260 parkirnih mjesta

Međutim, domar planinarskog doma Paklenica ne može biti svatko. U domu, koji je sat i pol hoda stazom kroz Velebit udaljen od ulaza u Nacionalni park Paklenica i prve prometnice, treba živjeti 365 dana godišnje. Nije to lako, zato je u natječaju otvorena mogućnost da taj posao obavljaju dva ili više domara ili domarica. 

- Još uvijek nam se nitko nije javio, ali vjerujem da ipak hoće - kaže nam Dalibor Diklić, predsjednik Planinarskog društva Paklenica u kojem očekuju veliki odaziv.

Kandidate namjeravaju ove subote odvesti do doma i upoznati ih s radnim mjestom koje je vrlo zahtjevno. Naime, s domarom se ne potpisuje ugovor o radnom odnosu i on ne prima plaću već treba osnovati tvrtku i pružati usluge ugostiteljstva - pripremati grah s kobasicama i ostala jela koja prodaje izletnicima, kuha čaj i zarađuje od ugostiteljstva.

Split Sjajni rezultati Lani Županiju posjetilo 3,2 milijuna turista, ostvarili su 17 milijuna noćenja

U natječaju je naglašeno kako se planinarski dom na Paklenici može koristiti isključivo za planinarsko ugostiteljske djelatnosti. Prihod od posluživanja hrane i pića gostima doma prihod je domara, a prihod od noćenja gostiju u domu prihod je Planinarskog društva Paklenica i služi isključivo za redovito funkcioniranje i djelovanje društva.

Režijske troškove obavljanja ugostiteljske djelatnosti snosi domar koji je dužan voditi evidenciju noćenja u Planinarskom domu i naplaćivati ga.

Iako je riječ o prvenstveno ugostiteljskoj djelatnosti, onaj tko dobije posao prvenstveno je domar. U domu treba biti uvijek, otvoren je cijele godine, dočekati goste, ponuditi im hranu i piće, primati rezervacije i kontrolirati noćenja te brinuti o čistoći i pridržavanju kućnog reda. Planinarski dom ima uvedenu struju i tekuću vodu.

Ugovor se potpisuje na četiri godine, a rok za podnošenje prijava je do 30. siječnja. Sadašnji domar posao je također dobio na javnom natječaju, prije četiri godine.

Župan Blaženko Boban obilazi radove na uređenju obale Župan izrazio zadovoljstvo Uvedena brzobrodska linija Split -Rogač (Šolta)-Milna (Brač)