Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
KAPITALNA ULAGANJA

Pripremaju se nove izložbe, a 60. rođendan Muzeja obilježit će i mobilna aplikacija

Sanacijom temelja zgrade nastavljaju se kapitalna ulaganja u Muzej Moslavine Kutina
1/2
Foto: Grad Kutina
Sanacijom temelja zgrade nastavljaju se kapitalna ulaganja u Muzej Moslavine Kutina.

Muzej Moslavine Kutina započeo je sanaciju temelja zgrade u kojoj je smješten. Za ove radove je predviđeno 240.000 kuna (bez PDV-a). Nastavak je to kapitalnih ulaganja u ustanovu započetih lani.

GRAD IZDVOJIO 150.000 KUNA ZA NOVI INSTRUMENT Stigao novi klavir za kutinske glazbenike

– Lani smo započeli s kapitalnim ulaganjima, izrađen je glavni i idejni projekt za uređenje podruma, promijenjene su električne instalacije u prizemlju zgrade te obavljeni soboslikarski radovi u stalnom postavu. Zbog tih radova obavljene su i izmjene unutar stalnog Kulturno-povijesnog i Etnografskog postava našeg muzeja koje smo i obogatili novim predmetima – govori Jasmina Uroda Kutlić, ravnateljica Muzeja Moslavine Kutina i ističe da intenzivni radovi nisu zaustavili muzejski program tijekom prošle godine, iako je stalni postav bio izmješten u druge prostore.

– Naš Muzej je lani bio suorganizator međunarodne znanstvene konferencije Castrum Bene 16 na kojoj je sudjelovalo 50 uglednih znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva, a najveći dio konferencije održao se u našem muzeju – rekla je ravnateljica Muzeja. Prošle su godine djelatnici Muzeja promocijama i predavanjima predstavljali povijest i baštinu Moslavine, održali tri manifestacije te postavili 21 izložbu.

– Imali smo četiri nove autorske izložbe djelatnika Muzeja Moslavine Kutina dok su druge izložbe nastale u prošlom razdoblju te su gostovale u drugim ustanovama u Hrvatskoj. Također, treba napomenuti i tri gostovanja izložbi u našoj ustanovi, a ona iz Hrvatskog povijesnog muzeja, izložba orijentalnog oružja, u goste nam je dovela, među ostalim, i sablju bana Josipa Jelačića – napominje Jasmina Uroda Kutlić. U 2019. godini Muzej nije zapostavio ni izdavačku djelatnost te su objavili 13 različitih tiskovina. Održano je i pet radionica. Također, prikupljeno je i nove građe; muzeju su donirana 83 predmeta te je otkupljeno 12 predmeta.

U Kutini obilježen Dan bez automobila Promicanjem pješačenja i bicikliranja – do smanjenja štetnih plinova

– Ova nas je godina, kao i sve, usporila, no to ne znači da nismo bili vrijedni. Obrađivala se i uvodila muzejska građa, radile su se i pripremale publikacije, kao i izložbe koje ćemo postaviti krajem 2020. godine. Svoju jubilarnu 60. godinu muzej će proslaviti uz mobilnu aplikaciju koja će kroz dva mjeseca ugledati svjetla mobilnih ekrana – zaključuje ravnateljica Muzeja Moslavine Kutina.