Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Opatija

Privremeno ukinuli naknade za bebe, božićnice za umirovljenike...

Opatija
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
Gradonačelnik Dujmić ističe da donošenje privremenih mjera za uravnoteženje proračuna, sukladno Zakonu o proračunu, može trajati najdulje 45 dana te da je to logičan korak kojeg mora poduzeti

Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić donio je Odluku o 'privremenim mjerama za uravnoteženje proračuna' Grada Opatije, prema kojima se privremeno neće sufinancirati udžbenici za srednjoškolce, isplaćivati  naknade za novorođenčad, za poticanje osnivanja tvrtki i OPG-ova, za zapošljavanje te za božićnice i dopunsko zdravstveno osiguranje umirovljenika.

Reci DA sportu u Opatiji Poticajno Peti Opatijski sportski dan održan pod motom „Reci DA sportu u Opatiji“

Gradonačelnik Dujmić priopćio je da opatijsko Gradsko vijeće na posljednjoj sjednici početkom listopada nije donijelo Odluku o prodaji imovine, koja je bila planirana u proračunu za 2018., kao ni Odluku o kreditnom zaduženju. Tim odlukama bi se osigurali prihodi i primici proračuna za uravnoteženje s planiranim rashodima i izdacima za 2018., kako je bilo predloženo rebalansom.

Dujmić također navodi da su Programom gradskih poticaja građanima u proračunu za 2018. javne potrebe narasle za 10 milijuna kuna (poticaji za novorođene, besplatan vrtić, umirovljenici), poticaji gospodarstvu više od 3 i pol milijuna kuna (ukidanje poreza na potrošnju, poticaji za zapošljavanje, otvaranje tvrtki i OPG-ova).

 Objasnio je da privremene mjere podrazumijevaju obustave od izvršavanja planiranih rashoda i izdataka, koji do sada nisu izvršeni u cijelosti, uključujući ugovore o financiranju javnih potreba s udrugama i drugim pravnim i fizičkim osobama.  

- Grad Opatija privremeno neće moći isplatiti, primjerice sufinanciranje udžbenika za srednjoškolce, naknade za novorođenčad, poticaje za osnivanje trgovačkih društava, tvrtki i OPG-ova i za zapošljavanje, 500 kuna božićnice za umirovljenike i refundiranje 840 kuna za dopunsko zdravstveno osiguranje umirovljenika i drugo - naveo je dodavši da se, uz to, ugovoreni rokovi plaćanja produljuju za 30 dana. 
Prema podacima iz gradske uprave, Grad Opatija je za prvorođeno dijete isplaćivao 10.000 kuna, za drugo 15.000 kuna, za treće 20.000 kuna, a za svako sljedeće dijete još po 5000 kuna. 

Sveti Ivan Zelina I ove godine u školske klupe uz besplatne udžbenike “Grad je tu da pomogne roditeljima”

Opatijski gradonačelnik kaže kako su prijedlozi koje je Gradsko vijeće odbilo bili 'logičan korak za uravnoteženje proračuna te osiguranje nastavka isplate potpore građanima i gospodarstvu'. 

Dujmić je najavio da će novi prijedlog Izmjena i dopuna proračuna za 2018. biti poslani predsjedniku Gradskog vijeća do kraja tjedna, radi žurnog sazivanja sjednice Gradskog vijeća, kako bi privremene mjere trajale što kraće.

Također ističe da donošenje privremenih mjera za uravnoteženje proračuna, sukladno Zakonu o proračunu, može trajati najdulje 45 dana te da je to logičan korak kojeg mora poduzeti.

 "Što prije Gradsko vijeće Grada Opatije izglasa rebalans proračuna, prije će se ukinuti privremene mjere za uravnoteženje proračuna, kako bi se nastavila realizacija planiranih aktivnosti, jer je naš zajednički posao prvenstveno raditi u javnom interesu," poručio je Dujmić.

  Ivo Dujmić je dva puta za gradonačelnika Opatije izabran kao kandidat SDP-a, a treći mandat je na prošlim lokalnim izborima osvojio nakon izlaska iz SDP-a, kao kandidat Nezavisne liste Ive Dujmića.

 Od 17 članova opatijskog Gradskog vijeća, većinu sada čini koalicija s 9 vijećnika SDP-a, Akcije mladih, IDS-a, HSU-a i Unije Kvarnera. Nezavisna lista Ive Dujmića ima šest , a HDZ dva  vijećnika.   

Opatija, turisti Najuspješniji mjeseci srpanj i kolovoz U Opatiji 2017. ostvaren najbolji turistički rezultat od osamostaljenja