Izbornik
Naslovnica Županije Hrvatska zajednica županija
Priznanja

Proglašene prve županije prijateljice djece

Županije - prijatelji djece
Foto: Hrvatska zajednica županija
Uvjeti za dobivanje ovog statusa su poboljšanje kvalitete odrastanja djece u županijama te da najmanje 50% gradova i općina uključeno u akciju "Gradovi i općine-prijatelji djece", a barem 1/3 uključenih ima i taj status

U sklopu svečanosti obilježavanja 15 godina rada i postojanja Hrvatske zajednice županija prošlog su petka, 18. svibnja, Krapinsko-zagorskoj i Primorsko-goranskoj županiji uručene makete i priznanja kao "Županijama – prijateljicama djece".

Priznanja im je u ime Središnjeg koordinacijskog odbora akcije "Gradovi i općine – prijatelji djece" dodijelila Sonja Borovčak, dopredsjednica Saveza društava "Naša djeca" Hrvatske jer su ispunile opće zahtjeve i formalne uvjete za stjecanje tog počasnog, ali i obvezujućeg statusa. Ispunjavanje navedenih uvjeta proizlazi iz dugogodišnjeg aktivnog rada i zalaganja za poboljšanje kvalitete odrastanja djece u ovim županijama kao i iz činjenice da je najmanje 50% gradova i općina uključeno u akciju "Gradovi i općine-prijatelji djece", a da najmanje 1/3 uključenih ima status grada/općine – prijatelja djece.

U odluci Središnji koordinacijski odbor akcije "Gradovi i općine – prijatelji djece" navodi se kako je ovaj  počasni naziv najviše javno društveno priznanje svima koji su u Županiji zaslužni: za pomoć ostvarenju prava i potreba djece priznatih u Konvenciji UN o pravima djeteta na svojem području, za davanje podrške gradovima i općinama da se uključuju i provode akciju "Gradovi i općine-prijatelji djece", za postignute učinke strategija, mjera i aktivnosti koje su vidljivo poboljšale život djece na području cijele županije te za medijsku promociju akcije "Gradovi i općine-prijatelji djece" i projekta "Županija-prijatelj djece".

U ime Krapinsko-zagorske županije priznanje je preuzeo župan Željko Kolar, a događanju je nazočila i predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki.

Svečano obilježavanje 15. obljetnice Hrvatske zajednice županija 15. obljetnica Hrvatske zajednice županija Decentralizacijom do ravnomjernog regionalnog razvoja

- S velikom čašću i zadovoljstvom ćemo staviti ovu ploču na zgradu Krapinsko – zagorske županije, jer ona potvrđuje to da smo stvarno napravili puno za dobrobit djece na području Krapinsko – zagorske županije. Hvala svim našim gradovima i općinama koji su stekli status općine ili grada prijatelja djece, i onima koji su u postupku dobivanja statusa, jer bez njih Županija ne bi mogla biti kandidat. Hvala i svim ravnateljicama i ravnateljima osnovnih škola te zdravstvenih ustanova, a posebno  hvala i udrugama. Svi zajedno smo dugogodišnjim radom došli do ove titule koja nam je uručena - izjavio je župan Kolar.

Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, tom je prilikom rekao:

- Mi smo upravo i planirali Upravni odjel za socijalnu politiku i mlade kako bismo više pažnje posvetili djeci i mladima. 

Foto natječaj Volim svoju županiju Veliki odaziv Poznati pobjednici foto-natječaja Volim svoju županiju