Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
U školama Zagrebačke županije preventivna edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu

'Program prometne kulture za najmlađe' proveden u 31 osnovnoj školi

storyeditor/2024-06-07/zagrebacka_bb_fo.jpg
Foto: Zagrebačka županija NAKON USPJEŠNO završene edukacije djeca su dobila i simbolične vozačke dozvole

U trideset i jednoj osnovnoj školi čiji je osnivač Zagrebačka županija desetu godinu zaredom provodi se preventivna edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižeg osnovnoškolskog uzrasta "Program prometne kulture za najmlađe". Sastoji se od multimedijalnog, interaktivnog predavanja te upravljanja vozilom posebno koncipiranim za djecu školskog uzrasta na prometnom poligonu. Program je prije više od 30 godina potekao iz Finske i provodi se u većini europskih zemalja.

Alan Alagić, voditelj Programa, pri provedbi edukacije u Osnovnoj školi Stjepana Basaričeka u Ivanić-Gradu istaknuo je kako u Hrvatskoj godišnje kroz program prođe 15 tisuća učenika, da su povratne informacije s terena pozitivne i da se djeca raduju edukaciji.

– Osim poligona djeca danas ovdje prolaze i osnove prve pomoći koju drže predstavnici gradskog društva Crvenog križa, uče o protupožarnoj zaštiti od vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe, a o ponašanju u prometu informacije mogu čuti i od predstavnika policije – rekao je Alagić.

Nakon što su uspješno završili edukaciju, simbolične vozačke dozvole djeci su uručili zamjenik župana Ervin Kolarec i zamjenik gradonačelnika Ivanić-Grada Tomislav Cuvaj.

– Policijska uprava zagrebačka svake godine podnosi izvješće o sigurnosti prema kojem je Zagrebačka županija među najsigurnijima u Hrvatskoj. Unatoč tim pokazateljima i ocjeni, proteklog se tjedna nažalost dogodila tragedija sa smrtnim ishodom u Dugom Selu, koja je pred sve nas stavila zadaću da detaljno analiziramo cjelokupnu situaciju s prometom, školskim prijevozom, cestovnom infrastrukturom i drugim čimbenicima kako se takva tragedija više ne bi ponovila. Kad su djeca u pitanju, itekako je važna prevencija, a ona se na području Zagrebačke županije provodi sustavno kroz škole već deset godina putem programa edukacije o sigurnosti u prometu za najmlađe – rekao je Kolarec.

Zamjenik gradonačelnika Cuvaj istaknuo je da ovakve edukacije djeci pokazuju što sve podrazumijeva sudjelovanje u prometu, bez obzira na to jesu li u njemu kao pješaci, vozači, biciklisti ili putnici u automobilu. 

 

U ime Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije d.o.o., koji je nositelj konzorcija BiViP 5.0, direktorica Neda Martić potpisala je Sporazum o provedbi programa akceleracije Akceleratori Pomoć novim poduzećima za izlazak na tržište storyeditor/2024-06-10/WhatsApp-Image-2024-06-07-at-19_24_52-2.jpeg Drugo dopunjeno izdanje Promocija knjige "Hrvatska u 30 priča" na Dan hrvatske diplomacije storyeditor/2024-06-07/MZA1.jpg Županija uz odjele obnavlja i medicinsku opremu Zdravstvene ustanove nastavljaju uspješnu suradnju s KBC-om Zagreb