Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Županija uz odjele obnavlja i medicinsku opremu

Zdravstvene ustanove nastavljaju uspješnu suradnju s KBC-om Zagreb

storyeditor/2024-06-07/MZA1.jpg
Foto: Međimurska županija ZDRAVSTVENE USTANOVE u Međimurskoj županiji obišao je prof. dr. sc. Rajko Ostojić, predstojnik Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb i profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
Nakon najvećeg investicijskog ciklusa u područje zdravstvene skrbi, koji je okončan energetskom obnovom bolničkih zgrada, Međimurska županija nastavlja obnavljati objekte i odjele

Prof. dr. sc. Rajko Ostojić, predstojnik Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb i profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, obišao je međimurske zdravstvene ustanove. Župan Matija Posavec upoznao ga je s dva aktualna velika projekta, centrom za palijativnu skrb za koji je ishođena građevinska dozvola i koji će biti smješten u preuređenom Feštetićevu majuru u krugu zdravstvenih ustanova, gdje će se graditi i nova zgrada za sve zdravstvene laboratorije.

Zdravstvo među prioritetima

– Bez obzira na izazove kojima smo izloženi, zdravstvo ostaje među prioritetima u našoj županiji. Nakon najvećeg investicijskog ciklusa ikada u područje zdravstvene skrbi, koji je okončan energetskom obnovom svih bolničkih zgrada, Međimurska županija nastavlja obnavljati objekte i odjele naših zdravstvenih ustanova, obnavljati medicinsku opremu, vozni park Zavoda za hitnu medicinu te ulagati u kadar – rekao je župan Posavec i pohvalio suradnju međimurskih zdravstvenih ustanova s Kliničkim bolničkim centrom Zagreb. U razgovoru s ravnateljem Županijske bolnice Čakovec Igorom Šegovićem, prof. dr. Ostojić upoznao se s aktualnim investicijama, poput dovršenja uređenja Odjela pedijatrije.

Ravnateljica Doma zdravlja Čakovec Vlatka Pleh istaknula je da Međimurje ima najbolji Dom zdravlja i da je Međimurska županija zaslužna što je ustanova smještena u novi, reprezentativni objekt, kao i za uspješno implementirane modele kojima su privukli liječnike i postigli vrlo zadovoljavajuću pokrivenost mreže primarne zdravstvene zaštite u Međimurju. U Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije rekli su da je mreža kvalitetna zahvaljujući upornosti Županije i višegodišnjem financiranju hitne službe u Kotoribi, sve dok je država nije uvrstila u novu mrežu. Ravnateljica ZZHM-a Vladimira Križaj Grabant istaknula je da će nakon povratka mladih liječnika sa specijalizacija svaki tim 1 u Međimurju imati i specijalista hitne medicine.

Specijalisti hitne medicine

Zavod je ovih dana objavio da je postao bogatiji za pet specijalista hitne medicine. To su Jurica Juričan, Nikola Vršić, Romeo Novak, Željko Filipan i Karlo Lesar, koji su kao magistri i prvostupnici sestrinstva uspješno završili jednogodišnju specijalizaciju. Međimurci su prvi u Hrvatskoj po odazivu na preventivne preglede iz nacionalnih programa namijenjenih prevenciji raka debelog crijeva s oko 40 posto odaziva te raka dojke s više od 70 posto odaziva.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl Pal naglasila je da ta ustanova odnedavno posjeduje novi, vrijedan uređaj, kakvim raspolažu tek rijetke zdravstvene ustanove, a nabavljen je uz podršku Međimurske županije. Radi se o masenom spektrometru, iznimno važnom pri dijagnostici i liječenju pacijenta hospitaliziranih zbog teških, nerijetko i životno ugrožavajućih infektivnih stanja, poput sepse, izvijestila je Međimurska županija.

storyeditor/2024-06-10/smz_b_slager_turizam_potpore.jpeg Unapređenje standarda i kvalitete turističke ponude Ugovori za županijske potpore za turizam U sklopu cjelogodišnjeg obilježavanja 60 godina od zaštite špilje Vindija pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća, a u organizaciji KUD-a Voća održana je folklorno-edukativna manifestacija "Špilja Vindija – naša prošlost i budućnost". Donja Voća Obilježeno 60 godina zaštite špilje Vindija storyeditor/2024-06-07/Djeca_1__1_.jpg Završna svečanost djece iz vinkovačkih vrtića Mališani su spremni za prve razrede osnovnih škola