Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Bjelovar i tvrtka Agrodet potpisali ugovor za zahtjevan proces

Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem

Bjelovar i tvrtka Agrodet potpisali ugovor
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Dok se ne izradi program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, nema ni upotrebe zemljišta

Tvrtka Agrodet zadužena je za izradu programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, odlučili su u gradskoj upravi Grada Bjelovara te s istom tvrtkom potpisali ugovor. Naime, raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem vraća se u nadležnost jedinica lokalne samouprave koje prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu trebaju izraditi Program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem.

Serengeti stiže u Bjelovar Otvorena vrata IT sektoru dala rezultate Vodeća softverska tvrtka širi poslovanje na Bjelovar

Ugovor od 37.500 kuna potpisali su zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić i direktorica tvrtke Agrodet d.o.o. iz Zagreba Blaženka Mičević. Ona i njezini suradnici morat će napraviti program raspolaganja za, prema podacima iz 2016., 800 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Rok izrade programa je do 9. lipnja ove godine što, tvrdi Brajdić, neće biti nimalo lako.

Ugovori s državom

– Mi smo među prvim gradovima u županiji koji su ozbiljno prionuli rješavanju ovog zahtjevnog problema. Program je složen te će zahtijevati potpuni angažman Agrodeta, ali i naših stručnih službi – objašnjava Brajdić. Novi je zakon stupio početkom ožujka te Brajdić kaže kako se zemljišta neće moći koristiti sve dok se ne donese program raspolaganja. Program će se morati podvrgnuti mišljenju Županije i nadležnog ministarstva.

– Projekt raspolaganja zemljišta slaže se s motom i projektom Grada Bjelovara, točnije e-Gradom i e-Gradskom upravom.

Drago mi je što je Grad to prepoznao te će se i ovaj program potpuno digitalizirati i implementirati u sve digitalne poslovne procese Grada – naglasila je Mičević.

Pročelnica odjela za gospodarstvo u Gradu Bjelovaru Sonja Novak istaknula je da Grad Bjelovar ima ugovore o korištenju državnog poljoprivrednog zemljišta, točnije jedan ugovor u trajanju 25 godina, 17 ugovora na 50 godina te 93 ugovora na pet godina. Ugovori koji su potpisani na rok od pet godina, pojasnila je Mičević, privremeni su i u svakom trenutku se za njih može raspisati natječaj za dugogodišnji zakup.

Na pitanje hoće li poljoprivrednik koji se koristi zakupom na pet godina imati prednost, Mičević je demantirala istaknuvši kako prema sadašnjem Zakonu ne postoji ta mogućnost.

Ujedno je pojasnila i zakup privatnog zemljišta koje se ne obrađuje.

Cilj je pregledna karta

–Riječ je o zemljištima nepoznatog posjednika te su jedinice lokalne samouprave dužne voditi evidenciju o tom zemljištu za koje je nadležno ministarstvo ako se pojavi zainteresirana osoba, odnosno netko tko bi zakupio zemljište – kazala je Mičević. Trenutačno, kaže, postoji puno alata kojim Grad može upravljati zemljištima, a krajnji je cilj da ta zemljišta ne budu pustinjska, već da se uvrste u preglednu kartu kako bi se prikazala kao prava, transparentna i učinkovita zemljišta.

Bjelovarske greenhornsice Bjelovar ima jedinu žensku ekipu u američkom nogometu Greenhornsice – krhke ljepotice u grubom muškom sportu