Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
dani kruha u vrpolju

Proizvodi plodnih slavonskih polja na sajmu škola i OPG-ova

Vrpolje: Sajam škola i OPG-ova
1/25
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Školskim su se dvorštem od ranog jutra širili mirisi kruha, peciva, kolača...

U OŠ Ivana Meštrovića u Vrpolju kod Slavonskog Brod danas (petak) je u povodu obilježavanja Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje održan tradicionalni sajam škola i poljoprivrednih gospodarstava, na kojemu su posjetitelji mogli razgledati i kupiti proizvode plodnih slavonskih polja.

Školskim su se dvorštem od ranog jutra širili mirisi kruha, peciva, kolača... Domaće proizvode nudili su učenici poput male volonterke Lene Čolak iz osmog razreda, ali i vlasnici OPG-ova poput Zvonimira Kalića iz Đakova, koji se bavi ekološkim uzgojem i preradom industrijske konoplje.

Na sajmu su posjetitelji mogli razgledati ali i kupiti proizvode slavonskih polja Dani kruha u Vrpolju Proizvodi plodnih slavonskih polja na sajmu škola i OPG-ova

- Sve je započelo prije nekoliko godina, to jest 2014. kada smo ušli u posao jer je moj dida teško obolio od karcinoma. Koristio je konopljino ulje i njemu je to jako puno pomoglo. Na njegovu inicijativu pokrenuli smo na našoj slavonskoj zemlji proizvodnju zdravih, kvalitetnih i vrijednih proizvoda na dobrobit svih Slavonaca, Hrvata i cijele naše zemlje - rekao je Kalić, koji je na sajmu predstavio svoje hladno prešano ulje konoplje, različite vrste praha, čaj, med, slatki namaz od konoplje koji on naziva "slavonskom nutellom", kreme i ulja za ljepotu lica... 

Na sajmu su se sa svojim rukotvorinama predstavile i članice prije deset godina osnovane ženske udruge Gundinačke radenice. Tijekom godine sastaju se svakog ponedjeljka i izrađuju prekrasne ukrase koje izlažu na izložbama i manifestacijama u svojoj okolici.

- Cilj udruge je sačuvati od zaborava tehnike ručnih radova koje su u Slavoniji već pomalo iščezle. Kroz ovih deset godina mi smo obradili sve tehnike koje pokrivaju Slavoniju, od rasplitanja, necanja, zlatoveza i šlinganja do sastavljanja. Dosta organiziramo i radionice s djecom.

Najvećom do sad "Pečenkijadom" bikeri završili bikersku sezonu Delicije s ražnja Bajkeri s Korčule šampioni u pečenju slasnih odojaka

Oni su mali pa ne mogu odmah svladati tehniku, ali uspiju usvojiti neke osnovne elemente. Kasnije će lako nastaviti ako ih to bude zanimalo, a mi smo uvijek tu da im pomognemo. Ja inače u školi vodim folklor na slobodnim aktivnostima. Sve je isprepleteno i povezano, jedno bez drugog ne može - rekla je predsjednica udruge Katica Kokanović.