Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
REVITALIZACIJA OSJEČKE "ŠUMICE"

Projekt ‘Poučno-pješačka staza Tvrđavica’

Foto: Osječko-baranjska županija
Radovi su vrijedni oko 100.000 eura, od čega su 85 posto potpore iz EU

Projektom "Poučno-pješačka staza Tvrđavica" za šest mjeseci bit će revitaliziran prostor osječke "šumice" na lijevoj obali Drave između pješačkog mosta i kupališta Copacabana. Naime, nakon sječe drveća 2013. godine, a potom i pošumljavanja površine od 9,5 hektara s više od 6000 sadnica autohtonih vrsta, sada će se ovaj prostor dodatno obogatiti različitim građevinama i sadržajima.

SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE Župan: Svi najavljeni projekti se realiziraju

– Radovi na projektu vrijedni su oko 100.000 eura, od čega su 85 posto potpore iz EU, a preostali dio iz proračuna RH. Ova je šuma posječena jer je prijetila opasnost šetačima i posjetiteljima, a uklonjena su alohtona vrsta euroameričke topole te posađeni hrast, jasen, trešnja, bijela topola i vrba. Uslijedile su godine usklađivanja i traženja rješenja za revitalizaciju prostora, s obzirom na to da se ovo područje nalazi u gospodarskoj jedinici Darđanske šume te u obuhvatu područja Natura 2000 i Regionalnog parka Mura-Drava. Konačno smo uspjeli i sada je pred nama postavljanje pješačkih staza od prirodnih materijala, dva vidikovca, nadstrešnice sa stolovima i stolicama te obavijesne ploče – kaže Vlado Jumić, voditelj Uprave šuma Podružnice Osijek. Podršku projektu dao je i župan Ivan Anušić.

– Osječanke i Osječani vole rekreaciju, pa je prostor oko mostova i osobito na lijevoj obali Drave uvijek bio vrlo živ, a zahvaljujući ideji Hrvatskih šuma sada će posjetitelji imati i dodatni sadržaj. Kada se jednog dana uredi kupalište i kada povežemo i skate park i šetnicu kroz šumu, dobit ćemo izvrsno mjesto, moderniji i ugodniji prostor za rekreaciju i boravak u prirodi u neposrednoj blizini grada – rekao je župan Anušić.