Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Obnova Hrvatskog doma

Projekt težak čak 2,3 milijuna eura čeka zeleno svjetlo iz EU

Hrvatski dom u Karlovcu
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Obnovu je Grad prijavio na natječaj Europske komisije Urban Innovative Action od kojih čeka povratnu informaciju je li im prošao projekt uređenja Hrvatskog doma

Hrvatski dom, koji je nekada bio popularno mjesto okupljanja mladih gdje su se održavale disco večeri, zadnjih 20-ak godina propada. Samo novcima EU-a Grad ga može obnoviti. Stoga je obnovu Grad prijavio na natječaj Europske komisije Urban Innovative Action od kojih čeka povratnu informaciju je li im prošao projekt uređenja Hrvatskog doma težak čak 2,3 milijuna eura.

- Kroz taj projekt primjenjivali bismo zelenu ekonomiju i tehnologiju, dakle on uključuje sve ono što doprinosi smanjenju negativnog utjecaja klimatskih promjena, a doprinosi povećanom korištenju energetske učinkovitosti u revitalizaciji rekonstrukciji objekta. S jedne strane projekt predviđa građevinsku rekonstrukciju doma na način da je gotovo energetski neovisan, a s druge strane uređenje inovativnog inkubatora za suradnju studenata, školaraca i tvrtki. Tu bi mogli surađivati učenici i poslodavci kako bi učili o korištenju obnovljivih izvora energije i o energetskoj učinkovitosti - pojasnila je Snježana Turalija, pročelnica za gospodarstvo i EU fondove u Gradu Karlovcu.

Ivana Fočić Gradska toplana Zamijenit će 1,2 kilometara vrelovoda, počeli kod pothodnika