Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
PEPSEA

Projekt za zaštitu mora od onečišćenja s brodova

Foto: Šibensko-kninska županija
Plan će uključivati prevenciju, hitne intervencije i mjere oporavka kako bi se spriječilo onečišćenje kad je to moguće

Šibensko-kninska županija, svjesna povećanja razvoja nautičkog turizma, započela je projekt PEPSEA – Protecting the Enclosed Parts of the Sea in Adriatic from Pollution s ciljem poboljšavanja stupnja zaštite mora i priobalja od onečišćenja s brodova, platformi i kopnenih izvora onečišćenja, izvijestili su iz Šibensko-kninske županije, te dodali da je u Zadru 22. svibnja održana početna konferencija projekta u organizaciji Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, ujedno i vodećeg partnera na projektu.

Studij se može pohvaliti prvom generacijom diplomiranih prvostupnika inženjera energetskih tehnologija Osim na turizam, Grad se odlučio usmjeriti i na razvoj visokog obrazovanja te gospodarstva Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku studij je budućnosti

Zaštita načina života stanovništva uz obalno područje Jadranskog mora te očuvanje biološke raznolikosti jadranske regije također su, kako navode iz Šibensko-kninske županije, neki od ključnih ciljeva projekta PEPSEA. Plan će uključivati prevenciju, hitne intervencije i mjere oporavka kako bi se spriječilo onečišćenje kada je to moguće i smanjenje posljedica ako se onečišćenje ne može izbjeći. Partneri će, navodi se, raditi na stvaranju Registra zatvorenih dijelova mora koji su podložni opasnostima onečišćenja te na razvoju i primjeni metodologije za izradu detaljnih planova intervencija uz razvoj tehnologije za učinkovito čišćenje onečišćenja mora u zatvorenim dijelovima mora.

šibensko-kninska županija Pauk: Neki gospodarstvenici već su se priključili na mrežu

– Hrvatski i talijanski partneri nastojat će pridonijeti povećanju sigurnosti programskog područja odnosno Jadranskog mora od prirodnih katastrofa i katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem, uz posljedične prednosti za sektor ribarstva i turizma, a s primjenjivim referentnim modelom i u drugim morima. U sklopu projekta nabavit će se oprema za rješavanje iznenadnih onečišćenja mora. Oprema će biti na raspolaganju Operativnom centru Šibensko-kninske županije za provedbu plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora u županiji. Nositelj provedbe aktivnosti u Šibensko - kninskoj županiji je Upravni odjel za zaštitu okoliša i komunalne poslove. Projekt PEPSEA ukupne je vrijednosti 2,9 milijuna eura i sufinancira se iz programa Interreg V-A Italija-Hrvatska.

Uz Šibensko-kninsku županiju, partneri s hrvatske strane su Agencija ZADRA NOVA, Jadranski edukativno-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora – ATRAC i Splitsko-dalmatinska županija, dok su s talijanske strane partneri Konzorcij za istraživanja iz Ferare, Regionalni park Po Delta Veneto, Gospodarska komora Bari i Agencija za zaštitu okoliša iz Venecije. 

Vrijedna donacija Jadranske banke šibenskoj bolnici Novi ultrazvučni aparat za odjel ortopedije i prijenosni ultrazvuk