Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Petrinja

Projekt zaštite stoljetnih lipa koje su posadili još Napoleonovi vojnici

1/5
Foto: Grad Petrinja
Time će biti osiguran daljnji razvoj stabala s dominantnim obilježjima te bi se za svaki proizvedeni klon prilikom isporuke izradio poseban certifikat, odnosno svjedodžba, o porijeklu sadnog materijala

Grad Petrinja u suradnji s Hrvatskim šumarskim institutom provodi projekt kloniranja stare lipe (Tiliagrandifolia), tzv. ilirske, iz petrinjskog gradskog parka. Cilj je očuvanje genofonda zaštićenih stabala četiri stoljetne lipe iz doba Ilirskih provincija koje krase park, a koje su ovdje posadili francuski vojnici iz vremena Napoleona.

Donacija Petrinja dobila novo vatrogasno vozilo vrijedno 2,3 milijuna kuna

- S obzirom na intenzivne promjene u svijetu u kojem živimo, kako u načinu života, tako i u klimatskim promjenama koje zasigurno negativno utječu na zaštićena stabla te dovode do njihova bržeg propadanja pokrenuli smo projekt sprječavanja gubitaka takvih jedinstvenih i neprocjenjivih gena. Misija projekta je očuvanje zaštićenih stabala u njihovom „izvornom“ obliku kako bi se sačuvala bogata povijesna i estetska simbolika Grada Petrinje – kazuje petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

Ovih dana obavljeno je prikupljanje plemki s četiri zaštićena stabla lipe Ilirke koje će se cijepiti na već pripremljene podloge temeljem kojega se dobiva stablo jednakih genetskih obilježja kao i matično stablo. Kako su rekli predstavnici Hrvatskog šumarskog instituta, time će biti osiguran daljnji razvoj stabala s dominantnim obilježjima te bi se za svaki proizvedeni klon prilikom isporuke izradio poseban certifikat, odnosno svjedodžba, o porijeklu sadnog materijala.

Povratak u petrinjsku galeriju Vraćena slika ukradena za Domovinskog rata

Ovim projektom Grad Petrinja će dobiti genetski identična „nova stabla“ te će se njihovom daljnjom sadnjom i promocijom omogućiti vječnost Ilirskih lipa i kad postojećima prođe prirodni vijek trajanja.