Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Obilježen Dan Europe u Bjelovaru

“Projekti EU bjelovarska su sadašnjost, a ne budućnost”

Proslava Dana Europe u Bjelovaru
1/2
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Za aktivnosti vezane za EU projekte zadužen je ženski tim – Andrea Posarić, Željka Majurec, Ana Marija Vnouček i Ivana Jurković Piškorić

Grad Bjelovar tijekom 9. i 10. svibnja pridružio se obilježavanju Dana Europe, i to bogatim sadržajem koji se održao u Gradskom muzeju Bjelovar, Tehnološkom parku Bjelovar i u paviljonu u središnjem gradskom parku. Obilježavanje Dana Europe Grad Bjelovar počeo je Danima otvorenih vrata EU projekata, koji su sufinancirani novcem tehničke pomoći u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Izgradnja sortirnice

Tako je predstavljanje EU projekata održano u prostoru Tehnološkog parka Bjelovar, gdje je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak istaknuo kako su postigli veliki uspjeh. – Grad Bjelovar se u 2017. i 2018. okrenuo prema europskim projektima i povlačenju europskih sredstava i možemo reći da smo u tome vrlo uspješni, jer smo u prošloj godini prijavili oko 43 milijuna kuna vrijednih projekata, a povukli smo 38 milijuna kuna vanjskih sredstava što je uvelike pomoglo gradskom proračunu – naglasio je gradonačelnik.

otpad smeće Projekt Odvoji po boji Građane će učiti kako se pravilno odvaja i kompostira otpad

Pojasnio je kako je cilj Bjelovara u 2018. još veći obujam projekata, čak njih više od 50, koji bi vrijedili 50 milijuna kuna. Djelomično su, kaže, došli do faze kada u gradskom proračunu ponestaje novca za sufinanciranje mnogih europskih projekata, ali, tvrdi, zbog toga ostale projekte koji bi trebali biti financirani isključivo iz gradske blagajne ne provode, već su u fokusu vanjski izvori financiranja. Popis projekata za koje je grad već dobio odobrenje je poduži, a na njemu su i projekti vrijedni do 20 milijuna kuna poput energetske obnove, projekta Zaželi i Odvoji po boji.

Bila je ovo prilika i da Grad Bjelovar najavi nove projekte, a riječ je o izgradnji sortirnice i kompostarnice, čija će gradnja koštati više od 30 milijuna kuna, od čega će 75 posto biti sufinancirano iz EU fonda, a otvorit će se mogućnost zapošljavanja 20-ak ljudi. Osim toga, najavljeno je i poboljšanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga, prilikom čega je Hrebak najavio i izgradnju Centra za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom istaknuvši da je najavljen natječaj na koji će se Grad Bjelovar sigurno prijaviti. Projekt na koji je gradonačelnik iznimno ponosan svakako je Hub.in Bjelovar.

Vedran Presečki Vlasnik najboljeg start-upa je Bjelovarčanin Vedran Presečki Najbolja ideja je traka koja simulira trčanje vani

– Digitalni inovacijski centar velik je projekt za koji čekamo da se otvori pogodan natječaj koji ćemo sigurno dobiti s obzirom na to da smo zeleno svjetlo za otvorenje dobili od same Europske komisije. Vrijednost ovog projekta dosezat će i nekoliko desetaka milijuna kuna – ističe Hrebak. Gradonačelnik tvrdi da su europski projekti bjelovarska sadašnjost, a ne budućnost. – Tu sadašnjost moramo što bolje iskoristiti kako bi naši građani za jednak iznos novca koji smo mi prihodili od njih u gradski proračun dobili deset puta više projekata ostvarenih od onoga što realno možemo. Europski su projekti iznimno bitni za grad jer mi nikada ne bismo mogli te projekte ostvariti bez dodatnih prihoda financiranja. Kada vam netko da 80 posto od ukupne vrijednosti, to je prekretnica u odlučivanju o ulaganju u određeni projekt – objasnio je Hrebak.

U Bjelovaru je za ove mnogobrojne aktivnosti zadužen ženski tim, voditeljice projekata, Andrea Posarić, Željka Majurec, Ana Marija Vnouček i direktorica Tehnološkog parka Bjelovar, Ivana Jurković Piškorić koje su predstavile navedene projekte. Upravo je Jurković Piškorić naglasila važnost održavanja otvorenih vrata EU projekata.

Senzibiliziranje javnosti

– Poenta ovog obilježavanja svakako je upoznavanje građana s informacijama i mogućnostima te ćemo kolegice i ja predstaviti najavljene natječaje, kao i one otvorene, ali ih i upozoriti na najčešće greške koje se događaju prilikom provedbe, a sve to oslanjajući se na projekte koje smo dosad proveli ili provodimo. Kada je riječ o tim projektima, Hub.in Bjelovar uvijek valja istaknuti kao potpuni zamašnjak poduzetništvu i gospodarstvu za razvoj konkurentnosti, ali i kao okupljanje poduzetnike s našega područja – objasnila je Jurković Piškorić. Sve ovo, tvrdi, dovelo je do toga da tjedno zaprimaju upite iz većih gradova obližnjih županija, koji bi htjeli poslovati u Bjelovaru i to, osim ostvarenih projekata, vide kao svoj najveći uspjeh jer ta činjenica govori koliko je zapravo kvalitetna potpora koja se pruža u Gradu Bjelovaru kada je riječ o EU projektima.

1. osnovna škola Bjelovar 1. osnovna škola Bjelovar U sricanju se natjecalo 
105 učenika iz 11 škola