Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Vlasnik najboljeg start-upa je Bjelovarčanin Vedran Presečki

Najbolja ideja je traka koja simulira trčanje vani

Vedran Presečki
1/6
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Za ideju “Bezmotorne trake za trčanje u luku s ferrofluid kočnicom” postoji tržište, mišljenje je stručnog žirija. Vedran je osvojio i 100.000 kn

Nakon što je Grad Bjelovar u veljači krenuo u potragu za najboljim start up-om u državi kojemu će pomoći sa 100.000 kuna, pobjednika je stručni žiri izabrao prošli tjedan te razveselio Bjelovarčanina Vedrana Presečkog.

Veleposlanik Indije u Bjelovaru Posjet Poduzetnički poticaji mogu privući indijske investitore u Bjelovar

Kvaliteta prijava

Naime, Vedran se u finalu pred stručnom komisijom predstavio s ostalih pet finalista te osvojio dodatan budžet za svoj projekt „Bezmotorna traka za trčanje u luku s ferrofluid kočnicom“. Za njegovu ideju, tvrdi komisija, postoji tržište, a Vedran se odlično snašao s pitanjima koje mu je uputila komisija. Težak zadak bio je pred svih pet finalista jer su morali uvjeriti Sašu Cvetojevića, Hrvoja Prpića, Davorina Štetnera iz CRANE-a, Esada Čolakovića iz CROMA-e, Vladimira Ferdeljija, Tajanu Kesić Šapić iz HGK, Danijelu Sokolić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Zrinku Puharić iz Visoke tehničke škole Bjelovar kako je upravo njihova ideja najbolja. – Više od 20 prijava pristiglo je na ovaj natječaj te izabrati pet finalista, a u konačnici i pobjednika, nije bio nimalo lak zadatak. Mogu reći kako sam u životu vidio jako puno prijava, stotine godišnje čak, te me je kvaliteta ovih prijava ugodno iznenadila, a s time se slažu i moje kolege. Za gotovo sve prijavljene vidim dobre šanse za uspjeh. Ideja je jedan posto posla, ljudi su ti koji vrijede puno više i današnji pobjednik iza sebe ima neko iskustvo te će, uz osvojene novce i naše mentorstvo, zasigurno napredovati – kazao je Davorin Štetner. Tvrtka Ferrodus Vedrana Presečkog trenutačno broji troje zaposlenih i ima tržište zainteresirano za njegov proizvodi, a komisija mu predviđa dobar daljnji uspjeh.

– Proizvod smo sami do sada razvijali, a ovaj iznos i mentorstvo koje nas čeka dodatan je vjetar u leđa i potvrda našeg vrijednog rada. Na ovakvom tržištu potrebno je brzo djelovati kako netko drugi ne bi došao sa sličnom ili istom idejom i zato je ovaj natječaj bio od velike važnosti. Ove trake za trčanje novi su hit u svijetu, one simuliraju trčanje kao da trčite vani. Mnoge su sitnice u tom proizvodu važne, a potrebna je i nanotehnologija koja će stvarati otpor, odnosno ferrofluid kočnicu – ukratko je objasnio Presečki. Njegove trake trenutačno su tražene u Italiji, Grčkoj i Meksiku, a osvojene novce utrošit će na dodatan materijal, ali i radnu snagu. Osim 100.000 kuna, za Ferrodus je Hrvatsko udruženje menadžera HUM-CROMA osiguralo punu stipendiju za pohađanje CROMA EDUcare mini MBA program u jesenskom ciklusu ove godine vrijedan 22.500 kuna. Također za troje finalista ovog natječaja Hrvatska mreža poslovnih anđela CRANE i HUM-CROMA osigurali su besplatno mentoriranje i stručno savjetovanje iskusnih menadžera i poduzetnika u prvoj godini poslovanja.

Sljedeće godine nova runda

– Prvi bjelovarski natječaj za start-up, sada mogu reći, uspio je iznad svih očekivanja. Zaprimili smo 26 prijava malih tvrtki koje su osnovane ili tek trebaju biti osnovane. Čak 13 članova komisije ozbiljno se uhvatilo ukoštac s prijavama te su izabrali pet najboljih. Osobno se nisam previše miješao, želio sam da stručnjaci iz komisije donesu odluku o pobjedniku, odnosno o onome tko će imati najviše mogućnosti za uspjeh u ovom surovom tržištu – istaknuo je gradonačelnik Dario Hrebak kojemu polazi za rukom privlačenje poduzetnika i pokretanje poslova. Onima koji nisu uspjeli na ovom natječaju, poručuje Hrebak, postoji iduća godina kada će, uvjerava, ponoviti natječaj u većim razmjerima i s još više prijava. Inače, uz Vedrana, ovogodišnjih pet finalista bili su Alen Britvić i Krunoslav Kušec koji su predstavili fleksibilnu upravljačku jedinicu, Stjepan Ćurić s imobilizacijskim materijalom, Dejan Levačić koji se prijavio s električnom osmrtnicom i Igor Katulić s idejom o profitu preko reciklaže. Za sve njih posebnu su poruku imali članovi komisije koji ih nisu štedjeli tijekom prezentacije. – Danas smo vas izrešetali pitanjima, odmah detektirali slabosti vaše ideje i sve su to zapravo bili naši savjeti. Kritika za početnu ideju može biti samo dobra stvar i trebate je prihvatiti i upotrijebiti kako biste napredovali. Kako vidimo, Grad Bjelovar ima namjeru i dalje održavati ovakvu vrstu natječaja te se nadam da ćete se opet prijaviti – kazao je Štetner.

Grad Bjelovar U tijeku je tehnička reambulacija katastarske općine Bjelovar Usklađuju se podaci katastarskih čestica