Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Prekogranična suradnja s Mađarima

Projekti vrijedni 50 milijuna kuna

U Centru će biti multimedijalni prostor, suvenirnica, smještajni kapaciteti, 5D kino
Foto: Kristijan Toplak
Tri četvrtine novca odnose se na projekt Prioritet 2 – Održivo korištenje prirodne i kulturne baštine u sklopu kojeg je i obnova dvorca Janković

Trinaest projekata, vrijednih ukupno 6,9 milijuna eura, odnosno više od 50 milijuna kuna, uspješno je prijavila razvojna agencija VIDRA u suradnji s jedinicama lokalne i područne samouprave, ustanovama te udrugama iz Virovitičko-podravske županije i prekograničnim mađarskim susjedima. Riječ je, naime, o upravo zatvorenom 2. pozivu na podnošenje projektnih prijedloga Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020.

virovitičko-podravska županija Doznajte koji će radovi uskoro započeti na području općine Crnac

Od ukupnih 6,9 milijuna eura prijavljenih projekata, čak 75,49 posto zatraženih sredstava odnosi se na projekte prijavljene na Prioritet 2 – Održivo korištenje prirodne i kulturne baštine. U sklopu toga prijavljen je i projekt "Development of wellness and spa touristic attractions in nature protected areas", kojim će se realizirati treća faza rekonstrukcije dvorca Janković u Suhopolju.

Projektima će se razvijati i zajednički brend, virtualna platforma za predstavljanje lokalnih događanja, festival unutar projektnog područja, oživit će se dio tematske rute od Spoja do Dravasztare promicanjem kulturne i tradicijske baštine te od općine Čačinci do grada Pečuha.

Da bi se bolje povezala pogranična područja, uredit će se biciklističke staze u Mađarskoj, izgraditi most u općini Sopje, izradit će se dokumentacija za dva mosta u općini Čađavica koja bi povezivala okolne županije s našom. Promicanje i poboljšanje međusobnih odnosa i popularizacija sporta prekogranične regije cilj je projekta "Sports removes borders" koji je NK "Bratstvo" Gornje Bazje prijavilo s mađarskim partnerom Pecsvardi Spartacus.

Voda je poplavila ceste, ali i poljoprivredne površine Općine Nova Bukovica, Mikleuš i Zdenci Župan Igor Andrović obišao poplavljena područja