Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Završena energetska obnova Područne škole u Ždralovima

‘Promjene su već vidljive, u školi je puno toplije nego prijašnjih godina’

1/9
Foto: Facebook grada Bjelovar
Gradonačelnik Dario Hrebak istaknuo je da će do kraja mandata biti obnovljeno više od 90 posto škola u Bjelovaru

Završena je energetska obnova još jedne škole na području Bjelovara. Riječ je o zgradi Područne škole u Ždralovima, koja pripada 2. OŠ Bjelovar, a kojoj je osnivač Grad. Za tu namjenu, u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, Gradu Bjelovaru odobreno je bespovratno sufinanciranje u iznosu većem od 1,200.000, dok sam projekt vrijedi 2,080.225,76 kuna.

Foto: Facebook Grada Bjelovara

Primorsko-goranska županija U energetsku obnovu škola uloženo 37,5 milijuna kuna

Grad uložio 391.000 kuna

– Još jedni radovi privedeni su kraju. Tijekom cijelog ljeta ovdje je bilo gradilište i puno se radilo. Ovo je velika škola, polazi je 150 učenika u jednosmjenskoj nastavi. Izvršena je zamjena prozora, sanirana je vlaga i napravljeno je sve što je potrebno da bi ova zgrada u konačnici bila energetski efikasna – kazao je gradonačelnik Hrebak koji se potom osvrnuo na troškove ove, ali i drugih školskih energetskih obnova diljem grada.

– Osim 1,200.000 kuna bespovratnih sredstava dobivenih iz europskih fondova, dobili smo još 456.000 kuna iz Ministarstva regionalnog razvoja. Ukupno će Grad Bjelovar ova zgrada koštati svega 391.000 kuna, odnosno 19 posto vrijednosti samog projekta. Tako da se s pravom postavlja pitanje koliko bi nama trebalo godina da sami obnovimo sve škole na području Grada, jer je i tih 19 posto nama problem – upitao je Hrebak, koji je također poručio da će do kraja mandata biti obnovljeno više od 90 posto škola u Bjelovaru. Osim škola, obnovljeni su i vrtići, od kojih je svaki lani uštedio 250.000 kn.

Foto: Facebook Grada Bjelovara

– Radi se samo o tri zgrade, a mi ćemo obnoviti sve škole, onda možete misliti kolike su to uštede – vrlo vjerojatno milijunske uštede na godišnjoj razini – kazao je gradonačelnik.

U ime škole i njezinih zaposlenika Vesna Janko izrazila je zadovoljstvo ovom, itekako vidljivom promjenom.

Zahtjevna organizacija rada

– Mi smo zahvalni Gradu i izvođaču na ovim radovima. Razgovarala sam s kolegicama, kažu da je puno toplije nego prijašnjih godina, već to puno znači našim učenicima. Drago nam je što je sve izvedeno bez ometanja nastave i što je sve proteklo bez problema – naglasila je Janko poručivši da bi za još bolji standard obrazovanja, osim u samu zgradu, trebalo uložiti i u nastavna sredstva i potrebe nastavnika.

Foto: Facebook Grada Bjelovara

Tijekom radova zadovoljan je i izvođač radova, Domagoj Belčić iz tvrtke Bel-Bau koji kaže da sam posao nije bio zahtjevan, no morali su se organizirati tako da ne ometaju učenike.