Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Primorsko-goranska županija

U energetsku obnovu škola uloženo 37,5 milijuna kuna

Foto: Primorsko-goranska županija
Projekt je obuhvatio energetsku obnovu osam školskih zgrada i dvorana u Vrbovskom, Čabru, Lovranu, Rabu, Kraljevici, Novom Vinodolskom i Cresu, a provodio se tijekom 2018. i 2019. godine

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove zgrada osnovnih i srednjih škola Primorsko-goranske županije je 37,5 milijuna kuna, a to je do sada najveća investicija te županije u školstvu.

Zaprešić: Počeli pripremni radovi na novoj sportskoj dvorani vrijednoj 25 milijuna kuna Nastavak ulaganja u poboljšanje uvjeta obrazovanja Počeli pripremni radovi na novoj sportskoj dvorani vrijednoj 25 milijuna kuna

Projekt „Energetska obnova osnovnih i srednjih škola Primorsko-goranske županije" je obuhvatio energetsku obnovu osam školskih zgrada i dvorana u Vrbovskom, Čabru, Lovranu, Rabu, Kraljevici, Novom Vinodolskom i Cresu, a provodio se tijekom 2018. i 2019. godine.

Bespovratna sredstva za sufinanciranje projekta bila su osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kroz operativni program Konkurentnost i kohezija. Primorsko-goranska županija sufinancirala je projekt s ukupno 16,5 milijuna kuna.

Mjere energetske učinkovitosti za sve objekte obuhvatile su radove na sanacijama fasada i krovova, izmjenu stolarije te instalaciju mjernih uređaja za daljinsko očitanje potrošnje energije i vode.

U pojedinim školskim zgradama izvedena je i instalacija energetski učinkovite rasvjete.

Primorsko-goranska županija Na specijalističkom usavršavanju 51 liječnik doma zdravlja

Od dodatnih strojarskih mjera, u pojedinim školama ugrađeni su termostatski ventili, jedna kotlovnica na lož ulje zamijenjena je kotlovnicom na biomasu, u jednoj školi instalirana je visokoučinkovita dizalica topline, a u jednoj su ugrađeni solarni kolektori za toplu vodu. Time su poboljšani energetski razredi objekata, pa se očekuju i značajne energetske uštede.